O delegaţie a “Grenoble Isere Roumanie”, în vizită la Asociaţia “Stea”

Delegatie1

O delegaţie a organizaţiei “Grenoble Isere Roumanie” Franţa (GIR) a vizitat joi, 25 iulie, Centrul de zi al Asociaţiei “Stea”. Formată din patru membri, Jean Louis şi Marie-Claude Cheval, Guy şi Regine Maurel, delegaţia a petrecut câteva ore în compania echipei “Stea” şi a beneficiarilor acesteia, care le-au oferit momente artistice şi demonstraţii de creare produse artizanale.
Înfiinţată în 1991, GIR susţine financiar Asociaţia “Stea” din anul 2005. Atunci, impresionaţi de munca echipei “Stea” cu copiii şi tinerii străzii, preşedintele GIR, Pierre Bages, împreună cu doi membri sufletişti, Benedicte şi Claude Farges, au dat startul unei excelente colaboraări atât pe partea umanitară cât şi pe partea de schimburi de experienţă, schimburi culturale etc.
Născută din nevoia de a salva miile de sate pe care regimul comunist urma să le desfiinţeze înainte de 1989, GIR este un sprijin real nu doar pentru copiii şi tinerii străzii din Satu Mare ci şi pentru românii de pe tot cuprinsul ţării noastre. Potrivit lui Marie-Claude Cheval, de la căderea comunismului şi până în 1993, GIR a trimis sute de camioane cu ajutoare către România. De asemenea, înfrăţirea dintre satele din Franţa şi cele din România, prin intermediul GIR, a dus şi la o strânsă prietenie între cei 100 de membri ai GIR cu locuitorii din aceste sate “adoptate”. Printre obiectivele organizaţiei franceze se numără încurajarea schimburilor culturale de orice natură, organizarea de evenimente locale, susţinerea activităţilor sociale legate de copii atât în Franţa cât şi în România, dezvoltarea legăturilor româno-franceze, încurajarea turismului în ţara noastră, într-un cuvânt prezentarea României dintr-un punct de vedere pozitiv.
Un obiectiv major al organizaţiei franceze este integrarea rromilor în societatea românească. “Sunt foarte mulţi rromi care au plecat din România în Occident, crezând că vor găsi o viaţă mai bună, dar este dramatic să vezi că nici în alte ţări situaţia lor nu se schimbă, trăiesc în aceleaşi condiţii ca şi în România sau chiar mai rău. Fetele tinere ajung să facă prostituţie în loc să meargă la şcoală în ţara lor, trăiesc în condiţii mizere şi ajung să comită ilegalităţi ca să poată să supravieţuiască. Pentru noi este dureros să vedem asemenea lucruri, este normal să se integreze, să studieze, să muncească şi să trăiască în ţara de origine căci mirajul Occidentului este înşelător”, a mai spus Marie-Claude Cheval.
Peste 85% dintre beneficiarii Asociaţiei “Stea” sunt de etnie rromă. Tocmai din acest motiv, GIR va continua să susţină în continuare munca echipei “Stea” care se ocupă de educarea şi integrarea copiilor şi tinerilor străzii, ajutându-i să-şi construiască un viitor mai bun.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.