Ştiaţi că …

Bakocz2
Bakocz Tamas, unul dintre cei mai mari învăţaţi pe care i-a dat lumii ţinutul Sătmarului, avea şanse reale să ajungă papă în cadrul Conclavului din 1513? De fapt, până în prezent este singura personalitate din aceste ţinuturi care a ajuns atât de departe în ierarhia Bisericii Catolice.

Cardinalul Bakocz Tamas s-a născut în Ardud în 1442, într-o familie cu cinci copii. Tatăl acestuia era iobag pe moşiile familiei Dragfy, stăpânii de atunci a cetăţii. Şcolile le-a urmat în Cetatea Sătmarului, la dominicani, după care a studiat în Wroclaw (Polonia de azi) şi Padova (Italia). În 1464 obţine la Cracovia (Polonia) titlul de doctor în filozofie. În jurul anului 1470 îl regăsim la curtea regelui Matei Corvin, fiind unul dintre consilierii personali al acestuia. Dacă la început îndeplinea diferite funcţii mărunte, în 1500 ajunge cardinal, aceasta datorită şi abilităţilor sale politice de care a dat dovadă.

În cadrul Conclavului de după moartea papei Iuliu al II-lea, la 21 februarie 1513, Bakocy Tamas avea şanse reale să-şi pună tiara papală pe cap. Însă cardinalii l-au votat pe Giovanni de’ Medici. Acesta din urmă şi-a luat numele de Leon al X-lea, fiind instalat pe tronul papal în data de 19 martie 1513.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.