Cinci artişti israelieni, expun la Muzeul de Artă Satu Mare

Evrei1

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, a participat miercuri, 17 iulie, la expoziţia “Obiecte, subiecte”, organizată la Muzeul de Artă de Comunitatea Evreilor din Satu Mare.

Alături de Adrian Ştef, la venisaj au participat preşedintele Comunităţii Evreilor, Nicolae Decsei, viceprimarul Marcela Papici şi sculptorul Radu Ciobanu, alături de un public numeros.

Preşedintele Adrian Ştef a apreciat moştenirea lasată de comunitatea evreiască din Satu Mare, care şi-a pus amprenta în mod semnificativ asupra culturii şi civilizaţiei sătmărene.

“Comunitatea evreiască din Satu Mare, prin istorie şi prin tradiţie, a fost întotdeauna o componentă pozitivă în Satu Mare, care a contribuit mult la istoria noastră, mai ales în ultimii 300 de ani.

Comunitatea evreiască a fost puternic implicată în activităţile comerciale, meşteşugăreşti, bancare. Fără îndoială, prosperitatea interbelică a Sătmarului s-a datorat şi evreilor, întreprinzători iscusiţi. Din păcate, din cauza evenimentelor din timpul celui de-al doilea război mondial şi din cauza acelora de după 1945, comunitatea evreiască din Satu Mare s-a împuţinat. Istoria veche şi zbuciumată a evereilor sătmăreni, prezenţa lor de odinioară poate fi regăsită în zidurile sinagogilor de pe strada Decebal şi ale caselor în care trăiau odinioară familiile Princz, Borgida, Schönberger, Spitz ori în pietrele funerare din cele doua cimitire evreieşti. Iar de azi şi în această expoziţie de la Muzeul de Artă”, a spus Adrian Ştef.

Expoziţia de la Muzeul de Artă este un grupaj realizat de cinci artişti israelieni, care au în comun faptul de a fi născuţi în România dar trăiesc de mulţi ani în Israel. Expoziţia cuprinde lucrări de fotografie prelucrată, grafică, sculptură, instalaţii şi obiect.

Grupul îi are în componenţă pe artiştii: Arie Berkovitz, Digi Dekel, Belu Simon Făinaru, Yehudit Matzkel şi Philip Rantzer. Expoziţia a fost găzduită de mai multe muzee din România printre care Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca şi Bistriţa. Ei au mai fost prezenţi pe simezele româneşti şi în alte expoziţii de grup sau personale precum şi în proiecte comune cu artişti români, în ţară sau prin intermediul Institului Cultural Român, la Tel Aviv. Fiecare dintre artişti a avut expoziţii în mari centre culturale ale lumii precum Tokio, Bremen, Geneva, Milano, Chicago, Bruxelles, Melbourne, Paris, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.