Condiții mizerabile la Tribunalul Satu Mare

tribunalsm
Preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim Grosoş a adus precizări cu privire la incidentul ce a avut loc într-una din sălile de judecată a instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 16 iulie. Potrivit celor declarate de preşedintele instituţiei, cu privire la cazul de la Satu Mare au fost informaţi şi Ministerul Justiţiei, CSM-ul dar şi Curtea de Apel Oradea. Potrivit interlocutoarei „până la această oră, Ministerul Justiţiei nu a avut nicio reacţie”.

La conferinţa de presă alături de preşedintele Tribunalului au mai participat şi vicepreşedintele instituţiei, Nilda Preda Târnoveanu, repectiv purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Remus Nemeş.

În luarea de cuvânt Rodica Maxim Grosoş a declarat că deţinutul care s-a prăbuşit odată cu tavanul în sala de judecată efectua lucrări de curăţenie în podul clădirii. „Incidentul a avut loc la ora 08.50, înainte să înceapă şedinţa. În sală erau: grefierul, un avocat şi încă aproximativ şapte persoane. La un moment dat avocatul a observat că începe să cadă var de pe tavan şi s-a ridicat pentru a atenţiona muncitorii să oprească lucrarea până la sfârşitul şedinţei. Însă, în momentul în care grefierul s-a ridicat, tavanul s-a prăbuşit din senin împreună cu muncitorul care lucra în podul clădirii”, explică preşedintele Tribunalului.

În urma acestui incident au fost anunţaţi conducerile ITM şi a Penintenciarului, Ministerul Justiţiei, CSM-ul, Curtea de Apel Oradea, Inspectoratul de Stat în Construcţii, proiectantul lucrărilor, Instituţia Prefectului, Parchetul şi organele de cercetare. Rodica Maxim Grosoş a subliniat faptul că etajul II va fi evacuat în totalitate. „Acolo sunt săli de judecată, birouri pentru grefieri şi judecători. Avem totuşi noroc că suntem în perioada de vacanţă şi o parte din personal este plecată în concediu, aşa că, pe perioada verii ne vom descurca cumva. Însă vom, avea probleme din 1 septembrie când toţi vor reveni din concedii. Nu ştiu ce vom face”, a declarat preşedintele Tribunalului.

Potrivit interlocutoarei, partea de clădire unde a avut loc incidentul nu este sub reparaţii însă deţinutul făcea curăţenie în eventualitatea în care reparaţiile vor demara şi la nivelul acelei părţi a clădirii.

În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, Rodica Maxim Grosoş spune că acestea au început în 2011 şi trebuiau recepţionate în luna aprilie al acestui an (2013) „însă din lipsa banilor nu am reuşt să facem recepţionarea nici la partea de clădire unde lucrările au fost începute”, spune Grosoş. Potrivit preşedintelui Tribunalului Satu Mare, în primul an, în 2011, instituţia sătmăreană a primit 2,5 milioane lei pentru investiţii. În 2012, s-a primit doar suma de 700.000 lei. „Apoi am început cu cerşitul, am apelat de la prefect până la Minister la toţi pe care i-am ştiut şi aşa am încropit încă 3,5 milioane lei. Am trimis memorii la toţi miniştrii care au fost la conducerea portofoliului de profil. Cu ajutorul domnului prefect am reuşit să obţinem anul acesta 7 milioane de lei. Dar jumătate din bani s-au dus pe datoriile din anul precedent, iar din restul de 3,5 milioane lei nu mai avem nimic. Aşa că iar suntem într-o situaţie imposibilă. Poate nu o să vă vină să credeţi însă avem o singură toaletă pentru întregul personal de 160 de angajaţi, şi pentru toţi cei care vin la Tribunal. Avem birouri neîncălzite, iarna cade curentul şi lucrăm în condiţii de igienă precară”, spune preşedintele Rodica Maxim Grosoş.

Potrivit acesteia mai există şi corpul de clădire nouă, Corpul C unde mai este foarte puţin de lucru dar e nevoie de o investiţie de aproximativ 5 milioane lei iar pentru a începe lucrările în cealaltă parte de clădire ar mai fi nevoie de încă 5 milioane. „Ar fi o soluţie ca din septembrie să ne mutăm acolo dar e nevoie de bani. Altfel, am discutat şi cu colegii judecători care mi-au spus că dacă din septembrie nu se rezolvă nimic, ei nu mai intră în sălile de judecată. Eu îi înţeleg. În condiţiile acestea ne riscăm viaţa”.

2 Comentarii la "Condiții mizerabile la Tribunalul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.