„Mândrie şi Beton” – Certeze, cel mai bogat sat din România (video)

httpv://youtu.be/WsYULtI9bHA
Banii trimişi în ţară de către cei plecaţi la muncă în străinătate au schimbat ireversibil imaginea satului românesc. Ce a mai rămas din vechile tradiţii şi din imaginea locurilor de unde oamenii au plecat peste graniţă pentru a-şi găsi un trai mai bun? Prea puţin. În schimb au apărut betonierele, vilele şi maşinile de lux. Lumea s-a schimbat radical în ultimii 20 de ani iar casele ridicate de o parte şi de alta a uliţelor satelor noastre nu mai seamănă deloc cu acele odăi în care bunicii şi străbunicii noştri îşi duceau odinioară traiul.

Statisticile ne arată că unul din şase români este plecat la muncă în străinătate iar banii trimişi acasă de către aceştia au dus la schimbări covârşitoare în imaginea satelor de unde au plecat. „Mândrie şi Beton” este un proiect ce are ca scop scoaterea la lumină a transformărilor petrecute în satele tradiţionale, în mod special în cele din Ţara Oaşului şi Maramureş, în urma masivei plecări la muncă în străinătate. Însă, mai mult decât atât este şi o poveste despre oameni şi destine.

Cei care au plecat primii să-şi caute un rost printre străini au fost oşenii din Certeze. După câteva încercări de a-şi găsi locul în diverse ţări ale bătrânului continent, cei mai mulţi oşeni s-au regrupat la începutul anilor ‘90 în Franţa, la Paris. Adaptabili la orice situaţie, oşenii au reuşit să supravieţuiască într-o lume străină a cărei limbă nu o cunoşteau şi într-o ţară în care oamenii îi priveau cu suspiciune. Însă oşenii au rezistat şi au început să trimită bani în ţară, să construiască şi să transforme satele de unde au plecat, dându-le un aer occidental. Certezenii constituie un model de succes, fiind urmat şi de locuitorii altor sate. De altfel, Certeze este considerat cel mai bogat sat din România.

Proiectul “Mândrie și Beton” a început în octombrie 2010 în timpul masterclass-ului “See New Perspectives”, organizat de Rober Bosch şi World Press Photo. În 2012 proiectul a fost finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), în vederea realizării unui produs multimedia și a unui website. Expoziții personale ale proiectului au fost organizate în Berlin, București și în mijlocul comunității unde au fost făcute … în Negreşti-Oaş.

 

3 Comentarii la "„Mândrie şi Beton” – Certeze, cel mai bogat sat din România (video)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.