Cât de bine o duc sătmărenii, românii cu cea mai mică speranţă de viaţă din ţară

satu-mare

Sătmărenii au cea mai mică speranţă de viaţă din România, ei trăind în medie cu trei ani mai puţin decât românii din alte zone.

Satu Mare s-a clasat pe locul 27 în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament întocmit de gândul.info pe baza a şapte indicatori socio-economici oficiali.

Mai exact, au fost luate în calcul, având însă ponderi diferite în funcţie de relevanţă, rata şomajului, salariul mediu net, suprafaţa spaţiilor verzi, rata criminalităţii, procentul gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare, productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.

Media generală a judeţului a fost trasă în jos şi de nivelul scăzut al salariilor, de circa 1.138 de lei, cu 26% mai puţin decât media naţională de 1.538 de lei.

Satu Mare a obţinut cele mai mari punctaje la capitolul rata şomajului şi rata criminalităţii, ambele sub media naţională.

Cu toate că rata şomajului din Satu Mare, de 5,02%, este mai scăzută decât cea din judeţul Gorj, spre exemplu, salariile medii nete ale gorjenilor sunt cu 28 de procente mai mari decât cele ale sătmărenilor. Un gorjean are o leafă de circa 1.584 de lei, nivel salarial situat pe locul patru la nivel naţional.

Printre cei mai mari angajatori din judeţul Satu Mare se numără producătorul de mezeluri Unicarm care a avut în 2011 o cifră de afaceri de circa 150 de milioane de euro şi peste 2.600 de salariaţi, precum şi producătorul de electrocasnice Electrolux, cu afaceri de peste 106,9 milioane de euro şi 1.000 de angajaţi, potrivit celor mai recente date al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

sursa: gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.