„Ziua Internaţională a Romilor” a fost marcată şi la Satu Mare

romi1romi2romi3 romi4 romi5 romi6
Ca în fiecare an, la începutul lunii aprilie (8 aprilie) se sărbătoreşte „Ziua Internaţională a Romilor”. Ideea de a marca această zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Internaţional al Romilor.

Seria de evenimente de la Satu Mare a debutat la Biblioteca Steuer din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare cu un simpozion dedicat istoriei şi culturii acestei etnii. La acest eveniment au participat subprefectul judeţului Satu Mare, Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, consiliera pe problemele cu romii din cadrul Instituţiei Prefectului, Rozalia Bondrea, directorul Casei de Creaţie Satu Mare, Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean, dr. Liviu Marta dar şi reprezentanţi ai romilor din judeţul nostru.

În luarea de cuvânt Adrian Ştef a declarat că deşi instituţia pe care o reprezintă a alocat bani pentru organizarea evenimentelor dedicate „Zilei Internaţionale a Romilor”, „chiar cei pe care îi sărbătorim azi nu sunt de faţă. Poate ar trebui mai multă implicare şi din partea romilor deoarece autorităţile degeaba doresc să vă sprijine şi să vă ajute dacă din partea comunităţii dumneavoastră nu există deschidere. Poate am putea să ne implicăm să se scrie o carte despre romi. Noi (CJ) o finanţăm, dar cine o va scrie?”. Apoi, Cristian Sasu a transmis mesajul prefectului Eugeniu Avram iar Felician Pop a vorbit despre istoria acestei etnii.

Rozalia Bondrea a subliniat câteva dintre problemele cu care se confruntă romii. „E adevărat că Guvernul României oferă locuri speciale pentru copiii romi în şcoli dar şi în facultăţi. Însă ar fi bine ca pe viitor Consiliul judeţean şi Primăria să se gândească la nişte burse sociale deoarece avem copii talentaţi dar nu au surse pentru a-şi continau studiile”, a declarat Bondrea.

Seria de evenimente dedicate romilor a continuat cu un spectacol organizat în Sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Satu Mare.

Un Comentariu la "„Ziua Internaţională a Romilor” a fost marcată şi la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.