De vorbă cu Gheorghe Rentea despre Zona Metropolitană Satu Mare

Gheorghe-Rentea
Eliminarea discrepanţelor dintre oraşe şi comune dar şi posibilitatea atragerii mai facile a fondurilor europene destinate finanţării proiectelor de interes regional sunt doar două dintre motivele pentru care, în urmă cu câteva luni de zile, edilul-şef al municipiului, reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica a lansat idea înfiinţării Zonei Metropolitane a municipiului Satu Mare. Pentru a afla mai multe detalii cu privire la acest subiect ne-am adresat consilierului din cadrul Primăriei care se ocupă de înfiinţarea Zonei Metropolitane Satu Mare, Gheorghe Rentea.

Reporter: Se vorbeşte tot mai mult despre înfiinţarea Zonei Metropolitane a municipiului Satu Mare ca pol economic de o importanţă covânşitoare în perspectiva atragerii fondurilor europene şi a dezvoltării unor proiecte la nivel regional. Domnule Rentea, ce este de fapt o zonă metropolitană?
Gheorghe Rentea: Zonele metropolitane în România au fost reglementate prin Legea 351 din 6 iulie 2001, ca fiind zone constituite prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar între marile centre urbane şi localităţile aflate în zona imediată între care s-au dezvoltat relaţii de cooperare pe mai multe planuri. Prima astfel de zonă constituită în România, în 2004, a fost Zona metropolitană Iaşi. Unităţile administrativ-teritoriale aparţinătoare unei zone metropolitane îşi crează linii de dezvoltare comune şi lucrează la proiecte care să cuprindă întreaga zonă.

R: Vă rog să ne vorbiţi despre importanţa înfiinţării unui asemenea pol de dezvoltare economică în zona municipiului Satu Mare.
G.R.: Acest proiect este deosebit de important din perspectiva absorbţiei fondurilor europene în perioada 2014-2020. Rolul acestor asociaţii este de a atrage cât mai mulţi bani destinaţi dezvoltării. Dacă toţi cei care şi-au arătat intenţia de a intra în Zona Metropolitană a municipiului Satu Mare se alătură acestei iniţiative, populaţia va fi de aproximativ 200.000 de locuitori iar accesarea fondurilor europene se va face mult mai uşor. Totodată, elaborarea unui plan de dezvoltare economică a Zonei Metropolitane Satu Mare va încuraja atât firmele locale cât şi cele străine să investească în această zonă. De asemenea, în cadrul viitoarei asociaţii de dezvoltare metropolitane se va constitui şi un departament care să promoveze investiţiile în zonă şi să întreţină legătura şi relaţiile cu posibilii investitori. De altfel, înfiinţarea unei asemenea zone a fost cuprinsă în programul politic al domnului primar Dorel Coica iar de la finalul lunii noiembrie a anului trecut s-au pus bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Satu Mare.

R.: La nivelul localităţilor sunt în derulare o serie de proiecte, unele cu mai puţine iar altele cu mai multe sorţi de finalizare. Ce perspective sunt din prisma zonei metropolitane în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de dezvoltare?
G.R.: În prezent, proiecte precum extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, respectiv integrarea acestora în sistemul de epurare a apelor uzate, extinderea reţelei de gaze, modernizarea şi reabilitarea infrastructurii de transport sunt tratate izolat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Această abordare greşită, precum şi necorelarea planurilor urbanistice ale diferitelor localităţi ce vor compune zona metropolitană, pot face pe de o parte să apară anumite anomalii în ceea ce priveşte dezvoltarea integrată şi armonioasă a regiunii, în sensul întrepătrunderii zonelor rezidenţiale cu cele agricole şi zootehnice sau cu cele economice şi de depozitare.

R.: Pentru ca cititorii să înţeleagă mai bine despre ce vorbim v-aş ruga să ne oferiţi un exemplu concret …
G. R.: Cu mare plăcere. Spre exemplu, pentru un proiect de extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare într-o zonă mai amplă, cu interes pentru mai multe localităţi şi destinată ulterior pentru construcţia de locuinţe, se va putea elabora un singur studiu de fezabilitate, un singur proiect tehnic de execuţie, cu un singur set de avize şi autorizaţii. Se va organiza o singură licitaţie pentru contractarea lucrărilor şi, în final, se va realiza o singură investiţie. Acest exemplu poate fi transpus cu uşurinţă şi la alte proiecte desfăşurate în zonă, inclusiv în domeniul parteneriatului public-privat. În acest context, constituirea Zonei Metropolitane Satu Mare va facilita din punct de vedere tehnic elaborarea şi implementarea unor proiecte comune, la scară regională.

R.: Sunt în joc multe milioane de euro pentru finanţarea unor astfel de proiecte regionale …
G.R.: Gândiţi-vă că, în perioada 2014-2020, Uniunea Europeană alocă 7,4 miliarde euro pentru dezvoltarea acestor poli economici. Ar fi o prostie să nu beneficiem şi noi. Dar vom putea accesa mult mai uşor aceşti bani şi vom obţine punctaje mai mari doar dacă vom trasa proiecte comune.

R.: Sunt câteva municipii din ţară care au înfiinţat zone metropolitane cu mulţi ani în urmă. Pot ele constitui pentru noi exemple de urmat?
G.R.: Sigur că da. Oradea spre exemplu, are zonă metropolitană din 2005. Zone Metropolitane au şi Reşiţa, Vâlcea, Botoşaniul, municipiul Iaşi. De Constanţa să nici nu mai vorbim. Anul trecut, spre exemplu, Oradea a accesat pe zona metropolitană 36 de milioane de euro, iar Constanţa 62 de milioane de euro, bani nerambursabili.

R.: Câte localităţi şi-au manifestat până în prezent intenţia de a se alătura Zonei Metropolitane Satu Mare?
G. R.: La început au fost 18 comune şi municipiul, reşedinţă de judeţ. Iar acum mai sunt şapte. În această zonă vrea să intre şi municipiul Carei. Una peste alta, prin asocierea mai multor localităţi în cadrul acestui proiect va creşte posibilitatea dezvoltării infrastructurii de drumuri dar şi accesarea de alţi bani în cadrul altor proiecte europene respectiv atragerea unui număr cât mai mare de investitori. Din punct de vedere economic, constituirea Zonei Metropolitane Satu Mare va oferi un semnal clar oamenilor de afaceri care doresc să investească în această regiune, în sensul că dezvoltarea zonei se va realiza într-un mod integrat, în baza unor strategii, obiective şi planuri comune.

R.: Multe persoane printre care şi primarii unor localităţi se întreabă dacă aderarea la Zona Metropolitană va atrage sau nu, creşterea taxelor şi impozitelor locale?
G.R.: Aderarea la această zonă nu va influenţa în niciun fel nivelul taxelor. Unităţile administrativ-teritoriale vor avea de plătit o taxă pe locuitor. Noi ne-am gândit la 1-2 lei pe locuitor. În schimb, după câte ştiu Oradea plăteşte 1,5 euro şi Piteştiul 2 euro.

R.: Care sunt principalele proiecte pe care vi le propuneţi în cadrul Zonei Metropolitane Satu Mare?
G.R.: Sunt foarte multe însă aş enumera doar câteva şi anume: dezvoltarea unui proiect de transport urban în zona metropolitană, parcuri industriale, crearea unor zone de agrement în afara arealului urban, atragerea de investitori în zona rurală şi zona urbană, utilizarea surselor de energie alternative, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.