15.000 de euro premiul pentru cea mai curată şi bine gospodărită comună

sedcjsm
În cadrul şedinţei ordinare de azi, 25 martie, consilierii judeţeni au votat proiectul de hotărâre cu privire la repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate judeţului Satu Mare, respectiv a unor sume alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul în curs.

Din totalul de 16.981 mii lei, suma de 5.292 mii lei (sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrare) se repartizează unităţilor administrativ-teritoriale în vederea asigurării de fonduri pentru achitarea arieratelor şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor care necesită cofinanţare locală. La baza repartizării acestor sume au stat adresele unităţilor administrativ-teritoriale înaintate Consiliului Judeţean Satu Mare prin care se comunică programele de dezvoltare locală şi proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală care se derulează în cursul anului 2013 de către acestea.

De asemenea, având în vedere importanţa asigurării sumelor necesare prefinanţării în cursul acestui an a proiectelor aflate în implementare din fondurile structurale postaderare suma de 1.890 mii lei va fi repartizată ulterior pe unităţi administrativ-teritoriale pentru cheltuieli urgente şi neprevăzute aferente programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Potrivit celor declarate de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, în ceea ce priveşte repartizarea acestor sume s-au luat în calcul trei criterii şi anume: stingerea arieratelor (a datoriilor mai vechi de 90 de zile), sprijinirea proiectelor cu finanţare europeană şi a celor legate de dezvoltarea locală. Cele mai mari sume pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală le primesc comunele Crucişor (889 mii lei) şi Doba (1.190 mii lei). Potrivit calculelor comunele din judeţul Satu Mare vor primi suma totală de 12.331 mii lei, municipiului, reşedinţă de judeţ 1.742 mii lei iar Careiului, 69 mii lei. Totodată, oraşele: Livada, Ardud, Negreşti-Oaş şi Tăşnad vor primi în total suma de 889 mii lei.

În altă ordine de idei, consilierii judeţeni au votat şi acordarea unui sprijin financiar de 2.000.000 lei pentru realizarea unor obiective de investiţii pe raza comunei Doba.

De asemenea, aleşii au aprobat şi regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului „Cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare. „Prin acest demers se poate rezolva o problemă cu care ne confruntăm de mai mult timp. Locuitorii judeţului trebuie conştientizaţi că e bine să avem grijă de mediul înconjurător, de natură, de locul în care trăim. Trebuie să le dăm un exemplu copiilor noştri. Ne-am gândit şi la premii. Astfel, premiul I va consta în 15.000 de euro, premiul II în 10.000 de euro şi premiul III în 5.000 de euro”.

În luarea de cuvânt consilierul judeţean Alexandru Panea a declarat că „se ştie foarte bine că cele mai bine gospodărite localităţi sunt cele şvăbeşti. Ar fi bine ca aceste premii să se dea pe merit deoarece altfel, competiţia nu are rost”.

Un Comentariu la "15.000 de euro premiul pentru cea mai curată şi bine gospodărită comună"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.