11 din cei 20 de şefi de instituţii au demisionat în ultima lună la solicitarea senatorului Valer Marian

valer-marian
Din cei 20 de şefi de instituţii cărora senatorul Valer Marian le-a cerut demia din funcţiile pe care le deţin în conferinţa de presă din 3 februarie 2013, un număr de 11 au ales să plece în intervalul de o lună de la acele declaraţii. În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 7 martie, la sediul USL, parlamentarul sătmărean a trecut în revistă atât numele şefilor de instituţii demişi cât şi ai celor care refuză să plece din funcţia pe care o deţin.

Mai în glumă, mai în serios, la începutul conferinţei de presă senatorul Valer Marian a declarat că a auzit un banc interesant de la primarul Florinel Andreica: „De ce şi-a dat Papa demisia? Pentru că i-a cerut-o Valer Marian. Nu cumva să i se ceară şi acestuia demisia sau retragerea sprijinului politic”, a declarat parlamentarul sătmărean.

Potrivit acestuia şapte directori din cadrul SC Apaserv SA au demisionat la abia 48 de ore după conferinţa de presă din 3 februarie. De asemenea, şi-a înaintat demisia şi directorul SC Transurban SA, Molnar Csaba. „Totodată, am cerut şi demisia şefului IPJ, Constantin Taloş, IJJ, Gheorghe Avram, al şefului Poliţiei de Frontieră Satu Mare, Vasile Maxim care însă nu au demisionat. Spre exemplu, Vasile Maxim a intrat de atunci într-un concediu medical. Dar vreau să-i avertizez că nu o să-i apuce echinocţiul de primăvară, respectiv 22 martie, în funcţiile pe care le deţin. De asemenea, am cerut demisiile şefilor Serviciilor de Paşapoarte, Simona Babici, de Permise Auto, Zamfir Moza şi şefului Serviciului Antidrog din Satu Mare. În ceea ce priveşte Serviciul de Paşapoarte am înţeles că şefa acestei instituţii va fi demisă cât de curând. La Permise Auto este în derulare o anchetă privind fapte grave de corupţie care vor duce oricum la demisia şefului acestui serviciu. În ceea ce priveşte activitatea Serviciului Antidrog, aceasta este aproape invizibilă. Şcolile, facultăţile, sunt pline de traficanţi de droguri. Se consumă tot mai multe droguri în şcoli, facultăţi, discoteci. La acest serviciu sunt cinci sau şase oameni care au salarii de zeci de mii de lei, precum al unui parlamentar sau ministru”, a declarat Marian.

Parlamentarul sătmăreana a făcut referire şi la fostul director de la APIA Satu Mare, Viorel Pintea pe a cărei demisie a cerut-o şi „a cărui schimbare s-a produs în urmă cu două săptămâni”. În ceea ce priveşte demisia directorului executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, dr. Corneliu Ceică, senatorul Valer Marian a declarat că acesta „ar fi trebuit să aibă onoare şi bun simţ ca după ce a exercitat această funcţie timp de şase ani şi a mai fost şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să facă bine să plece. Şi el a făcut multe favoritisme la angajări şi salarizări. De asemenea, se face vinovat de găsirea celor 68 de căpăţâni de cai la Drăguşeni care ar fi putut să afecteze foarte mult imaginea României în lume”.

În ceea ce priveşte demiterea şefului Direcţiei Vamale Satu Mare, Ioan Sabou, senatorul Marian a declarat că aceste direcţii vor fi oricum desfiinţate şi vor fuziona cu Garda Financiară. Cu privire la Mihaly Kiss, şeful Vămii Halmeu, parlamentarul USL a declarat că „nici acesta nu a avut bunul simţ să plece”.

Referitor la SC Electrica SA, Valer Marian a declarat că în urmă cu zece zile a făcut o interpelare prin care a solicitat ministrului Economiei demiterea directorilor acestei societăţi „pentru căpuşarea firmei SC Electrica SA. Sunt sigur că domnul ministru îmi va oferi săptămâna viitoare răspunsul adecvat şi că instituţiile abilitate îşi vor face datoria”.
În altă ordine de idei, Valer Marian s-a referit şi la şeful Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Satu Mare, Ioan Bonea care taxează toţi patronii de la hoteluri, baruri, discoteci şi internet caffe-uri. „Nici acesta nu şi-a înaintat demisia”, a declarat parlamentarul.

„Într-o interpelare viitoare o să-i solicit ministrului Finanţelor să ceară demisia directorului CEC Bank Satu Mare, Daniel Ardelean, deoarece este implicat în fapte grave de corupţie. Totodată, a primit un Mercedes pentru favorizare acordării unor credite. La CEC nu e nevoie de astfel de escroci”.

În altă ordine de idei senatorul Valer Marian atrage atenţia aleşilor locali că „au trecut aproape nouă luni de la preluarea administraţiei publice locale de către USL. Putem spune că a trecut perioada de concepţie. Fac şi pe această cale un apel colegial, prietenesc la conducerea Primăriei municipiului Satu Mare, a CJ şi la alţi colegi care au ajuns în funcţii de prim rang să caute să încheie, să înceteze cu petrecerile şi să treacă la muncă. Când în iunie se va împlini un an de la preluarea conducerii administraţiilor locale vom face o analiză a situaţiei. Dacă voi rămâne preşedinte, voi trage la răspundere şi îi voi sancţiona pe toţi cei care nu şi-au îndeplinit obiectivele. Trebuie să primim oameni în audienţă, să încercăm să-i ajutăm, să ne îndeplinim angajamentele luate faţă de comunităţile care ne-au ales. Plus, le mai cer să facă curăţenie de personal în cadrul instituţiilor pe care le conduc. Atenţionăm noua conducere al Apaserv să facă o recalculare a facturilor de apă. Noul director al societăţii după ce s-a văzut cu sacii în căruţă a început să se dea mare cocoş la femei şi să nu mai răspundă la telefoane. Mă gândesc foarte serios ca până săptămâna viitoare când va fi concursul pe acest post să-i retragem sprijinul politic. Toţi oamenii noştri trebuie să înţeleagă că noi suntem în slujba cetăţenilor şi nu cetăţenii în slujba noastră. E ultimul avertisment. Trebuie să servească comunităţile care i-au ales şi să lase găştile”.

Cu privire la scrisoarea deschisă adresată primului ministru al României, Victor Ponta, senatorul Marian a declarat că „lunea trecută am avut o întrevedere cu conducerea naţională a partidului, o discuţie în termeni calmi şi constructivi cu domnul Ponta. Domnul deputat Ovidiu Silaghi vă poate confirma deoarece şi dumnealui a participat la o parte a întâlnirii”.
Referitor la situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) Satu Mare, senatorul sătmărean a declarat că „acolo sunt probleme grave şi cu directorul plin al instituţiei Adrian Marc. Colegilor din PNL le-am atras atenţia să fie atenţi deoarece în campania electorală din 2008 când am candidat pentru funcţia de preşedinte al CJ iar domnul Marc i-a fost director de campanie lui Csehi Arpad, m-a sunat în mai multe rânduri să-mi ofere date biografice despre contracandidatul meu. Eu iubesc trădarea, dar nu iubesc trădătorii”.
La finalul conferinţei de presă Valer Marian a atras atenţia asupra unui „fenomen” interesant ce se petrece în cadrul Instituţiei Prefectului şi CJ. Potrivit acestuia „persoane din cadrul Prefecturii şi CJ, însă nu de prim rang, exercită presiuni şi şantaj asupra unor oameni care deţin funcţii în diverse instituţii. Le atrag atenţia că aceste fapte sunt sancţionate de lege”.

4 Comentarii la "11 din cei 20 de şefi de instituţii au demisionat în ultima lună la solicitarea senatorului Valer Marian"

  1. Pingback: Directorul CEC Bank Satu Mare îl dă în judecată pe senatorul Valer Marian | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.