Vulturescu insistă că e ok să agățăm chinezării pe monumentele istorice

monument-carei
vulturescu

Unii înțeleg că atunci când ești prins cu ocaua mică e bine să taci chitic alții mai puțin. Gheorghe Pop Silaghi (aka George Vulturescu pentru cunoscători), directorul Direcției pentru Cultură și Patrioniu Național a județului Satu Mare, pare să facă parte din a doua categorie. Asta deoarece în timp ce Poliția, la sesizarea Prefecturii Satu Mare, începea să dea amenzi pentru ghirlandele atîrnate samavolnic pe monumentul ostașului român de la Carei, domnia sa, prezent la o lansare de carte la castelul din Carei a simțit nevoia, fără să fie întrebat de nimeni, să mai explice încă o dată de ce crede că este foarte bine să agățăm chinezării pe monumentele istorice.

„As dori să vorbesc despre aşa numita profanare a Monumentului. Sunt directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu și am luat poziție împotriva acuzației de profanare a Monumentului din Carei.  Monumentele sunt obiecte de patrimoniu dar trebuie scoase în valoare prin iluminarea lor, nu închise într-o cameră unde nu le vede nimeni. Am fost în Carei de sărbători și mi-a plăcut iluminatul ornamental. Imediat după, au apărut niște articole într-un ziar scrise de niște persoane al căror nume îl cunosc, dar nu vreau să-l rostesc, probabil au vrut publicitate cu orice preț. Aceste articole înfierau iluminatul de sărbători și că s-ar fi profanat monumentul. Nu a fost vorba de profanare. Am vrut să vorbesc despre aceasta deoarece cartea pe care o lansăm astăzi are ca temă iluminatul electric.” a spus Vulturescu.

Încrezători în deplina capacitate de a discerne a cititorilor noștri nu ne vom apuca să facem analiză pe text. Vom pune doar o întrebare. Domnule Vulturescu, ne credeți tâmpiți?

Apoi, pentru a înțelege și mai bine situația o să vă prezentăm o mică istorioară a acestui monument:

La 23 august 1944, România întorcea armele împotriva Germaniei naziste, care pierdea deja teritoriu pe toate fronturile celui de al doilea război mondial. Alăturându-se trupelor sovietice, armata română îşi concentrează forţele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest, care fusese alipită Ungariei prin Arbitrajul de la Viena din 30 august 1940. Prima mare confruntare are loc în zona oraşului Turda, unde trupele ruso-române reuşesc să oprească o ultimă ofensivă majoră a armatelor germană şi maghiară. După străpungerea liniilor defensive inamice, românii şi aliaţii lor se îndreaptă fără a întâmpina o rezistenţă semnificativă spre actuala graniţă de nord-vest a României, spre oraşele Satu Mare şi Carei. Aici, trupele germano-maghiare au încercat o ultimă rezistenţă. Îngustarea frontului şi relieful lipsit de obstacole naturale au determinat purtarea bătăliilor în câmp deschis, focul bateriilor provocând mii şi mii de pierderi de vieţi omeneşti. În 24 octombrie 1944, după lupte grele purtate la marginea oraşului, Corpul 6 al Armatei a IV-a „Transilvania”, condus de generalul Emanoil Leoveanu, a primit ordin să atace pe direcţia Careii Mari. Linia de front decisivă avea să fie cea a frontierei înaintând în direcția Ghenci-Carei-Urziceni. În dimineaţa zilei de 25 octombrie, la orele 5:30, armata română a intrat în oraş şi a arborat drapelul tricolor pe Castelul Károlyi, marcând astfel eliberarea ultimului bastion al rezistenţei inamice. Începând cu anul 1959, ziua eliberării Careiului, 25 octombrie, a devenit Ziua Armatei Române.

Cu prilejul împlinirii a două decenii de la luptele din zona Careiului, în anul 1964 a fost dezvelit în centrul oraşului Monumentul Ostaşului Român, operă a renumitului sculptor Vida Géza. Însuşi artistul îşi caracteriza opera astfel: „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, începând cu acel cap de ţăran care există la capătul complexului, simbolizând răscoalele ţărăneşti care au fost pe aceste meleaguri. Urmează poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei. Ţăranca, ce împlântă o floare, simbolizează viaţa nouă care începe. Urmează soldatul eliberator, care sub forma în care e reprezentat ilustrează un ostaş demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei. Ca punct culminant al acestui monument, am înălţat obeliscul sau flacăra veşnică, un obelisc ce seamănă cu turlele bisericilor de lemn din Maramureş”. Pe monument este săpat următorul text: „Glorie ostaşilor armatei române căzuţi în luptele pentru eliberarea patriei”.

P.S. Grăitoare este și luarea e poziție a directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj-Napoca, Prof. dr. IOAN CHINDRIŞ trimisă colegilor noștri de la Buletin de Carei sub forma unui articol intitulat „Monument sau paparudă?” pe care îl puteți citi aici.

8 Comentarii la "Vulturescu insistă că e ok să agățăm chinezării pe monumentele istorice"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.