Prefectul Eugeniu Avram cere explicaţii primăriei din Carei

monument-carei

foto:buletindecarei.ro

În timp ce unii plătiți de stat tocmai pentru a proteja cultura și tot ceea ce ține de ea o dau cotită în funcție de cum bate vântul, dr. Eugeniu Avram a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu ocupă degeaba funcția de prefect . După ce a aflat despre situația de la Carei referitoare la amplasarea unor beculețe ornamentale pe Monumentul Ostașului Român, reprezentantul Guvernului în teritoriu a trecut la fapte.

„Am luat la cunoştinţă atât poziţia conducerii Primăriei din Carei cât şi pe cea a Direcţiei pentru Cultură, însă eu nu mă mulţumesc cu atât. În cursul zilei de astăzi (9 ianuarie) am trimis o adresă către Primăria din Carei prin care cer conducerii instituţiei să prezinte toată documentaţia prin care s-a dispus instalarea iluminatului ornamental pe monument. În urma analizei acelei documentaţii, într-un timp cât mai scurt, voi avea un răspuns” a declarat azi în exclusivitate pentru Sătmăreanul, prefectul județului.

Cu toate că ne-am fi aşteptat ca directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, Gheorghe Pop Silaghi (poetul George Vulturescu) să ia o atitudine fermă cu privire la cele întâmplate la Carei, poziţia acestuia este cât se poate de ciudată. Dorind parcă să nu se amestece prea mult în această dispută, cu toate că în alte dăţi se arăta ca un înverşunat luptător al conservării monumentelor naţionale aflate pe raza judeţului, Vulturescu ne-a declarat că „există două legi. Într-una se vorbeşte despre protejarea patrimoniului naţional şi cultural iar în cea de-a doua despre scoaterea în evidenţă a monumentelor şi promovarea acestora în viaţa publică. Ori, acolo ce s-a făcut? Prin iluminarea Monumentului Ostaşului Român nu s-a făcut decât promovarea acestuia. Colegul meu a fost la faţa locului şi a constatat că monumentul nu a fost deteriorat prin instalarea iluminatului ornamental de sărbători. Eu consider că nu se poate vorbi de profanarea acestui simbol naţional şi nici despre aplicarea vreunei sancţiuni în acest caz. Este o chestiune foarte delicată. E o problemă de nuanţă”.

În treacă fie spus „dacă e o problemă delicată” se pare că reprezentantul Ministerului Culturii în judeţul Satu Mare nu doreşte să supere pe nimeni preferând să privească de la distanţă evoluţia lucrurilor. Că tot se va găsi cineva care să rezolve problema!  Până una, alta, dezbaterile pur teoretice despre importanţa păstrării şi conservării monumentelor naţionale sunt mult mai lipsite de pericol (şi în plus au avantajul că nici nu supără pe nimeni) decât luarea unei poziţii ferme într-o problemă tangentă cu instituţia pe care are onoarea să o conducă.

7 Comentarii la "Prefectul Eugeniu Avram cere explicaţii primăriei din Carei"

  1. Pingback: Amendă pentru montarea becurilor ornamentale pe Monumentul Ostaşului Român din Carei | Satmareanul - ziar online de Satu Mare