Unde nu vei mai putea fuma începând cu acest an

fumat

Uniunea Europenă înăspreşte pe zi ce trece legislaţia pentru combaterea fumatului, iar de la 1 ianuarie 2013 România este obligată să îşi pună legislaţia în concordanţă cu prevederile directivelor europene, ceea ce înseamnă interzicerea fumatului în taxiuri, universităţi, maşinile de serviciu şi parcurile pentru copii în toate ţările comunităţii europene.

Potrivit directivei care a intrat de ieri în vigoare, fumatul este interzis şi în mall-uri, coferării, expoziţii sau mijloace de transport în comun. Restaurantele care vor să permită fumatul vor fi nevoite să interzică accesul minorilor în încăpere, amenda pentru nerespectarea acestei prevederi legale fiind de 5.000 lei.

Românii vor putea în schimb să fumeze în spații publice destinate distracției, cum ar fi cluburi, baruri, discoteci, cantine sau restaurante. Însă, dacă patronul alege această variantă, trebuie să interzică, de asemeni, accesul persoanelor sub 18 ani.

4,84 milioane de români fumau în mod curent în România anul trecut, potrivit datelor Studiului Global asupra Tutunului la Adulţi (GATS). Statisticile arată că prevalenţa fumatului în România a scăzut de la 35,3% în 2003 la 26,7% în 2011.

În prezent, în România fumatul este deja interzis în spaţiile publice, printre care se numără mall-urile, hipermarket-urile, mijloacele de transport în comun, spitale şi şcoli. În plus, o altă măsură, adoptată la 1 iulie 2008, de descurajare a fumatului este cea legată de comercializarea pachetelor de ţigări cu avertismente de sănătate care conţin imagini (pictograme).

Printr-o nouă directivă propusă de Comisia de Sănătate spre adoptare şi implementare, Comisia Europeană urmăreşte noi reglementări prin care să interzică unele ţigări cu arome şi care să impună logo-uri mai mici şi avertismente cu privire la pericolele pentru sănătare de dimensiuni mai mari şi mai vizibile pe ambalajele pachetelor. Acelaşi proiect prevede şi interzicerea ţigaretelor subţiri, pe motiv că ar fi ispititoare pentru tineri şi, mai ales, pentru adolescente.

ghimpele.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.