Consilierii judeţeni au aprobat simbolurile de pe stema judeţului Satu Mare

stema-jud-smconsiliul-judeteanconsiliul-judetean2
Adoptarea semnificaţiei heraldice a stemei judeţului Satu Mare a fost cel mai discutat punct de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi, 18 decembrie, a Consiliului Judeţean Satu Mare. Varianta votată de către consilieri este cea a stemei din perioada interbelică. La şedinţă au participat 31 dintre cei 33 de consilieri judeţeni.

Potrivit celor declarate de preşedintele CJ, Adrian Ştef, stema judeţului a fost întocmită în trei variante, fiecare având anumite semnificaţii heraldice, prima variantă fiind cea mai bine primită în cadrul dezbaterii publice încheiate pe 14 decembrie 2012. Însă, vicepreşedintele Csehi Arpad a spus în luarea de cuvânt că, reprezentarea acelui turn care ar fi o copie a unuia din turnurile cetăţii in Ardud ar trebui înlocuită cu o altă schemă stilizată care să reprezinte toate cetăţile aflate odinioară pe actuala rază a judeţului Satu Mare.

Referindu-se la prima variantă a stemei judeţului Satu Mare, Adrian Ştef a declarat că „figurile heraldice din cele patru zone ale scutului de bază transpun în mod simbolic bogăţiile naturale ale judeţului, marcând patru ocupaţii ale locuitorilor acestor zone”.

Această variantă reprezintă un scut împărţit în patru câmpuri. În primul câmp, din stânga sus a privitorului, se poate observa un cerb stând în picioare pe fond roşu, lângă care, în dreapta sus, pe fond albastru, se află un pom ca simbol al rodniciei. În câmpul de sub cerb, în stânga jos, pe un fond albastru se află spice de grâu de aur iar în partea dreaptă jos, un strugure de argint cu o frunză de viţă-de-vie de argint. În zona centrală a scutului se află reprezentat, în câmp auriu, un turn de cetate cu poartă şi două ferestre.

O parte dintre consilieri au susţinut că zona Careiului, cu o importanţă crucială în istoria acestei zone nu este reprezentată în niciun fel printre simbolurile heraldice trecute în cele trei variante propuse pentru schema judeţului. Răspunzând provocării, acad. dr. Virgil Enătescu a declarat că dacă ar fi necesară reprezentarea zonei Careiului „am putea-o face prin schematizarea unei căruţe cu coviltir cu care veneau şvabii colonizatori în acea regiune. Până una, alta, şvabii au reprezentat un factor civilizator pentru acea zonă a judeţului. De altfel, să nu uităm nici de cuptoarele dacilor liberi de la Medieşu Aurit sau de alte locaţii cu semnificaţie deosebită pentru istoria judeţului nostru”.

Cu toate discuţiile avute pe marginea primei variante a stemei judeţului, consilierii şi-au dat votul pentru adoptarea heraldicii acesteia, cu unele modificări propuse de Csehi, printre care şi reprezentarea stilizată a unei cetăţi în general şi nu doar a aceleia din Ardud.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, consilierii au aprobat execuţia bugetului local al judeţului Satu Mare, a bugetelor instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii precum şi a bugetului împrumutului intern la data de 30 noiembrie 2012. Astfel, din bugetul aprobat pe 2012 de 193.439.500 lei, la 30 noiembrie, au fost cheltuiţi 127.831.616 lei.

În ceea ce priveşte execuţia bugetelor instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, balanţa bugetară arată că la 30 noiembrie 2012, a fost cheltuită suma de 107.508.651 lei.

Totodată, consilierii au aprobat şi proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului general consolidat al judeţului Satu Mare dar şi rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Regiei Autonome Aeroportul Satu Mare pe 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.