O călătorie în lumea Cărții Cărților (galerie foto)


Fiecare carte își are povestea sa … Unele mai fascinante iar alte mai reduse ca spectaculozitate însă fiecare poveste vorbește despre noi oamenii.

Sunt primele gânduri pe care mi le-am permis să le trec pe hârtie în primele clipe după ce am trecut pragul ”Sanctuarul Cărții Cărților”, amenajat pentru un răstimp de câteva săptămâni într-una din sălile de expoziții de la parterul Muzeului Județean din Satu Mare. Și cel care se face ”vinovat„ de expoziția vernisată astăzi, 17 octombrie, este unul dintre cei mai renumiți colecționari de Biblii, recunoscut mai cu seamă peste granițele țării. Este vorba despre Florian Stoica.

”Colecția mea cuprinde aproximativ 16.000 de Biblii, de dimensiuni diferite. Am Biblii vechi de sute de ani iar altele, sunt apariții mai noi ale unor edituri de prestigiu din Europa și de peste Ocean. Am spre exemplu Biblii în limbile: germană, engleză, franceză, finlandeză, greacă dar și în chineză, esperanto, limba țigănească, în ebraică și latină. De asemenea, dețin și așa numita Biblie microscopică. I se spune astfel deoarece filele acestuia, care sunt niște diapozitive, au dimensiunea de 27/30 mm iar scrisul poate fi citit doar la microscop. Cartea conține întreaga Sfânta Scriptură. Câteva din aceste diapozitive au fost duse pe Lună, în cadrul misiunilor Apollo 11 (lansată pe data de 16 iulie 1969) și Apollo 12 (a aterizat pe Lună în data de 19 noiembrie 1969), fapt pentru care în prezent se comercializează la prețuri ce pot să ajungă la 5.000 de euro pe diapozitiv”, povestește Stoica.

Din cele aproximativ 16.000 de Biblii, Florian Stoica a expus la Satu Mare un număr de 150 alături de alte cărți sau obiecte (aproximativ 300 de exponate) precum: o copie a Manuscriselor de la Marea Moartă, descoperite în 1947, apoi o copie a Pietrei de la Rosetta (o stelă egipteană, datând de la sfârșitul secolului al II-lea, î.Hr.) dar și instrumente de orientare folosite de navigatori și călători de-a lungul mileniilor respectiv instrumente de studiu (microscop, telescop, etc.).

Dintre curiozitățile expuse la Muzeul din Satu Mare trebuie să amintesc câteva dintre Testamentele Apocrife, o Biblie țigănească dar și o … Biblie feministă. Întrebat despre conținutul acestei cărți, apărute în limbile germană și engleză, Florian Stoica spune că această Biblie a apărut sub îngrijirea curentului feminist din cadrul Bisericii Evanghelice din Germania și în care ”se spune că în urma trecerii de la matriarhat, când puterea era în mâinile femeilor la patriarhat, cât rolul de conducător a fost preluat de către bărbați, aceștia din urmă și-ar fi arogat toate drepturile. Mai mult decât atât în Cartea Creației se spune că primul om, ar fi fost androgin. În Noul Testament, potrivit Bibliei feministe scrie că Isus ar fi fost căsătorit. În general cartea e scrisă la genul feminin”, spune Stoica. Biblia feministă a văzut lumina tiparului în Germania, în anul 2007.

Pentru a trece în revistă doar câteva dintre exponate nu se poate să nu amintesc facsimilele din ”Biblia de la București” sau ”Biblia lui Șerban Vodă Cantacuzino”, tipărită la București în anul 1688, scrisă cu litere chirilice dar și latine. Vizitatorul poate vedea și o copie micșorată a cărții lui Isaia, descoperită la Marea Moartă în nul 1947, manuscris asemănător celui din care a citit însuși Mântuitorul în sinagoga din Nazaret. În ceea ce privește cea mai veche carte expusă la Satu Mare, este vorba despre o traducere după Biblia lui Martin Luther, și provine din anul 1701.

De asemenea, este expusă și o Biblie scrisă în limba Africans dar și o Carte Sfântă aparținând triburilor Sesotho, Venda și Zulu din Africa de Sud. Cei care trec pragul sălii de expoziții vor mai putea viziona și o serie de atlase biblice dar și Biblii miniaturale, unele extrem de bogat ilustrate.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 17-31 octombrie. Intrarea este liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.