Ministrul Agriculturii, s-a întâlnit cu directorii instituțiilor agricole și cu fermierii din județ

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, s-a întâlnit astăzi, 5 octombrie, cu șefii instituțiilor subordonate ministerului pe care o conduce în vederea discutării problemelor pe care aceștia le întâmpină. După ședința cu directorii, înaltul demnitar a avut o întrevedere și cu fermierii din județ care i-au adus la cunoștință o serie de probleme care îi frământă.

La întâlnirile de astăzi, alături de ministrul Daniel Constantin au participat și prefectul respectiv subprefectul județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram și Cristian Sasu, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica și președintele PC Satu Mare, Cristian Smadu.

Ministrul Daniel Constantin i-a informat pe directorii instituțiilor din domeniul agriculturii cu privire la măsurile pe care Guvernul dorește să le implementeze în perioada imediat următoare în acest domeniu. ”Vreau să atrag atenția domnului director de la APIA că din data de 16 octombrie începe plata avansurilor la subvențiile agricole. Acest avans reprezintă 50% din suma totală. Noi am vrut 80%, dar nu se putea mai mult. Plățile trebuie făcute până la sfârșitul acestei luni pentru ca banii să ajungă cât mai repede la fermieri. În altă ordine de idei sprijinul pe cap de ovine va crește de la 39 de lei cât era în 2011, la 40,8 lei. De asemenea, la bovine bugetul a crescut cu 20% față de anul trecut. Astfel, în loc de 416 lei, fermierii vor primi 500 de lei pe cap de bovină”, a declarat ministrul.

În luările de cuvânt șefii de instituții s-au plâns de volumul mare de muncă, ceea ce se explică prin lipsa de personal. De asemenea, directorii au cerut ministrului revizuirea hărții cu privire la zonele defavorizate având în vedere că în județul nostru zona Certeze este considerată o zonă defavorizată, în condițiile în care ”acolo e raiul pe pământ”, spune șeful APIA Satu Mare, Viorel Pintea. Ministrul le-a explicat celor prezenți că în cadrul politicii agricole comunitare se are în vedere creșterea suprafețelor defavorizate cu 20%, ceea ce ar duce și la includerea altor zone din țară și implicit din județul Satu Mare.

În a doua parte a ședinței ministrul s-a întâlnit cu fermierii. Spre exemplu, dr. Gheorghe Bodea, patronul Ave Impex Satu Mare, a declarat că societatea pe care o administrează produce 13.000 tone de carne de pui pe an, din care 20% se duc la export însă fermele de pui din județ au probleme cu încasările subvențiilor. ”Mai vreau să vă spun că în condițiile în care prețul furajelor a crescut cu 30-35%, cel al cărnii de pui a crescut doar cu 5%”, a declarat Bodea. Ministrul Daniel Constantin a precizat că instituția pe care o conduce caută soluții pentru a veni în sprijinul tuturor sectoarele însă, banii sunt puțini.

De asemenea, fermierii s-au plâns și de faptul că valoarea subvenției la hectar este mult prea mică în comparație cu cea a țărilor învecinate. În răspunsul său ministrul a declarat că în elaborarea noilor politici agricole care vizează perioada 2014-2020, se va insista pe creșterea în cazul țării noastre al acestei sume, cu toată opoziția altor state din cadrul UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.