Popa, Ulici și Ștrango se vor judeca la Curtea de Apel Oradea. Primul termen: 27 septembrie

Dosarul în care sunt inculpați fostul inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare, Mariana Popa, fostul director adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), Ioan Ulici și omul de afaceri din Negrești-Oaș, Vasile Ștrango, revine în actualitate. Apărătorii celor trei inculpați au formulat recurs la sentința din 26 iunie a Tribunalului Satu Mare. Dosarul având numărul 10541/83/2011, a fost înregistrat la Oradea pe data de 17 august 2012. Primul termen în acest dosar a fost stabilit pe data de 27 septembrie.

În rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA și depus la dosarul celor trei inculpați s-a reținut următoarea stare de fapt:

”În cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Ulici Ioan, în calitate de director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins de la inculpatul Ştrango Vasile 3% din contravaloarea lucrărilor achitate de Inspectoratul Şcolar Satu Mare firmei inculpatului Ştrango Vasile. Suma de bani a fost pretinsă pentru ca Ulici Ioan să intervină la inculpata Popa Mariana care, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să achite o parte din contravaloarea unor lucrări de extindere şi reabilitare efectuate de firma lui Ştrango Vasile la una dintre unităţile şcolare aflate în subordinea I.Ş.J. Satu Mare.

Fiind determinată de inculpatul Ulici Ioan, în aceeaşi perioadă, inculpata Popa Mariana a efectuat plata lucrării respective doar după ce Ştrango Vasile a dat suma de 3.000 de lei, reprezentând 3% din contravaloarea lucrărilor respective, pentru filiala locală a unui partid politic”.

Procesul de la Tribunalul Satu Mare a decurs cu numeroase răsturnări de situație. La bara martorilor au fost citați și nume grele din sfera democrat-liberală precum, deputatul PD-L de Satu Mare, Ioan Holdiș și fostul prim-vicepreședinte al organizației județene a partidului, actualul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Valentin Breban. Citat ca martor, acesta din urmă a dezvăluit anumite secrete din bucătăria internă a PD-L Satu Mare, acuzându-l pe deputatul Ioan Holdiş ca fiind ”eminenţa cenuşie” a colectării unor procente din contravaloarea unor lucrări efectuate de către societăţile comerciale administrate de oamenii de afaceri pedelişti.
În declaraţia sa chiar şi deputatul Ioan Holdiş a cuantificat valoarea cotizaţiei membrilor de partid la un procent cuprins între 3-5% din venitul declarat al acestora, pe care l-a catalogat ca fiind ”o datorie morală faţă de organizaţie”.

Vă reamintim că în baza sentinței din 26 iunie 2012, Ioan Ulici a fost condamnat la 2 ani închisoare cu privare de libertate. Mariana Popa a primit pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare iar omul de afaceri din Negrești-Oaș, Vasile Ștrango, o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare, ambii cu privare de libertate. Totodată, instanța a dispus confiscarea sumei de 3.000 lei de la Vasile Ștrango și obligă inculpaţii la plata cheltuielilor de judecată.

4 Comentarii la "Popa, Ulici și Ștrango se vor judeca la Curtea de Apel Oradea. Primul termen: 27 septembrie"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.