Defilare cu fanfară, majorete şi cavaleri medievali pe străzile Ardudului (galerie foto+video)

httpv://youtu.be/VA16_mNScuc

httpv://youtu.be/0YR_SpM2Q_8

httpv://youtu.be/uMWY_Jspt3s

După o pauză de mai mulţi ani, actuala ediţie a sărbătorii oraşului Ardud a adus lume multă la poalele cetăţii din localitate. Şi poate pentru a şterge amintirea anilor în care oraşul „a uitat” parcă să-şi mai serbeze ziua, organizatorii au gândit pentru această ediţie câteva momente inedite. Astfel, un farmec aparte a reprezentat-o evoluţia Cavalerilor Cetăţii Roşii de la Sibiu gustat din plin de către participanţi dar şi programul oferit de tulnicăresele din Câmpeni care au adus cu această ocazie (preţ de câteva minute) „doina moţilor” pe plaiurile sătmărene.

Sărbătoarea de astăzi, 19 august, a început cu defilarea majoretelor, fanfarei şi a cavalerilor avându-le alături pe domniţele lor, toţi îmbrăcaţi în straie medievale. Coloana a pornit din faţa vechii clădiri a Primăriei oraşului Ardud după care, în sunet de fanfară aceştia au mărşăluit mai bine de 2 km până la scena amplasată în apropierea zidurilor cetăţii.

La deschiderea festivă alături de primarul oraşului Ardud, Ovidiu Marius Duma, au participat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Csehi Árpád, senatorul UDMR, Tiberiu Günthner, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, Mircea Ardelean şi directorul de Cancelarie al Prefecturii, Sorin Martin-Vereş.

În luările de cuvânt, oficialităţile au salutat idea conducerii oraşului de a relua după mai mulţi ani de pauză, organizarea Zilei Oraşului Ardud „un demers cu atât mai important cu cât aveţi o cetate superbă, renovată, care poate găzdui o serie de evenimente şi … de ce nu (?) chiar şi un festival medieval”, a declarat Adrian Ştef.

După deschiderea festivă oficialităţile au efectuat un tur al târgului meşterilor populari după care au urcat dealul cetăţii pentru a vizita clădirea renovată cu puţin timp în urmă.

Semnalul începerii programului artistic a fost dat de către tulnicăresele din Câmpeni. În continuare participanţii au putut urmări prestaţia ansamblurilor de dansuri populare româneşti, maghiare şi germane din Ardud armată apoi de evoluţia elevilor Casei de Cultură „Mircea Augustin” din oraş. Pe scenă au mai urcat solista de muzică populară, Lucia Sabău, Ansamblul „Codrişorul” de la Palatul Copiilor Satu Mare, solista Alina Sabău, trupele „Inedit” şi „Kramsel”, Ansamblul de tulnicărese din Câmpeni „Doina Moţilor” dar şi Traian Ilea respectiv Valeria Codorea.

Aşa cum am menţionat în rândurile de mai sus, o atracţie deosebită a reprezentat-o evoluţia Cavalerilor Cetăţii Roşii din Sibiu care şi-au aplasat cortul în curtea cetăţii. Pe lângă dansul cu un parfum medieval al domniţelor, cavalerii au încântat auditoriul cu lupte … cu săbii şi securi, ca pe vremea cavalerilor.

Pentru final, organizatorii au pregătit şi un concert susţinut de trupa „Hi-Q”, urmat apoi de focul de artificii şi o discotecă în aer liber.

5 Comentarii la "Defilare cu fanfară, majorete şi cavaleri medievali pe străzile Ardudului (galerie foto+video)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.