Spectacol de prima mână, pe cerul Sătmarului! (supergalerie foto+video)

Motoare turate la maxim, acrobaţii ce îţi taie răsuflarea, tonouri ameţitoare şi … mult, mult fum pe cer astăzi, 11 august, la cea de-a V-a ediţie a show-ului aeronautic organizat la Aeroportul Internaţional Satu Mare. Sătmărenii care au ales să-şi petreacă după-amiaza de sâmbătă „la iarbă verde” pentru a urmări evoluţiile piloţilor prezenţi la spectacolul aeronautic, nu îşi pot reproşa că au pierdut vremea degeaba.

Mii de sătmăreni au urmărit cu sufletul al gură slalomurile aviatorilor care au participat la ediţia din acest an al spectacolului aeronautic. Show-ul a debutat, la ora 12.00, cu „coborârea din cer” a unui grup de paraşutişti care au adus cu ei Drapelul României.

A urmat apoi deschiderea festivă la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrina Ştef şi vicepreşedintele aceleiaşi instituţii, Csehi Arpad, aducându-le mulţumiri aerocluburilor din ţară şi din Ungaria care au onorat cu prezenţa ediţia din acest an al Mitingului Aviatic dar şi piloţilor care au venit la Satu Mare pentru a-şi demonstra talentul în mânuirea aparatelor de zbor.

Primii care au evoluat pe cerul Sătmarului au fost avioanele extra de acrobaţie pilotate de aviatorii Aeroclubului Român, după care a urmat zborul unor avioane ultrauşoare de acrobaţie. De departe, atracţia zilei a fost MIG-ul 21 Lancer care prin zgomotul, viteza şi puterea motoarelor a reuşit să facă ca publicul să-şi ţină pur şi simplu răsuflarea.

Zborurile în formaţie a unor avioane ultrauşoare pilotate cu multă dibăcie de aviatorii unui aeroclub din Ungaria a constituit un alt moment de atracţie mult savurat de către public. Din programul de astăzi nu putea să lipsească nici zborul aeronavei TAROM, avându-i la bord pe sătmărenii care au ales să survoleze preţ de câteva minute văzduhul de deasupra municipiului Satu Mare.

Nu a fost lipsită de atracţie nici evoluţia multiplului campion de acrobaţie aeriană, Veres Zoltan, care a oferit un show plin de adrenalină la Satu Mare. Trebuie spus că în 2007 Veres Zoltan a intrat in Cartea Recordurilor Guiness înregistrând recordul mondial la număr de tonouri executate consecutiv: 408 în 20 de minute. Pilotul maghiar susţine în fiecare an 45-50 de spectacole în faţa unei audienţe de peste 2,5 milioane de spectatori.

Echipaţi „până-n dinţi”, paraşutiştii erau pregătiţi pentru a-şi executa numărul. Luaţi la bordul unui avion GA8 cei şase „stăpâni ai cerului” şi-au luat zborul, pentru ca după câteva minute să-i surprindem coborând lin deasupra participanţilor, îndreptându-se încet spre locul de aterizare, situat în apropierea pistei.
În afară de MIG, la mitingul de astăzi, Armata Română a mai trimis o aeronavă extrem de reprezentativă pentru forţele aeriene din ţara noastră, şi anume elicopterul IAR 330 Puma. Înainte ca paraşutiştii să atingă solul, elicopterul militar şi-a pornit rotoarele, provocând un zgomot infernal, pregătindu-se pentru a se desprinde de sol şi a survola văzduhul de deasupra aeroportului. Imediat după aterizarea paraşutiştilor aeronava Puma s-a înălţat apropiindu-se de public şi menţinându-se la o mică altitudine într-o poziţie fixă, o manevră nu tocmai uşoară, recunosc specialiştii.

Show-ul aeronautic s-a încheiat cu evoluţia directorului general al Aeroclubului României, George Rotaru.

La finalul mitingului a avut loc obişnuitul concert, organizatorii pregătindu-le celor prezenţi câteva surprize plăcute. Cu această ocazie au urcat pe scenă surorile Hotca, Crina Mărcuş, Tudor Toduţ, Ioana şi Sorinel de la Şcoala de Arte Satu Mare şi îndrăgiţii interpreţi Aurel Tămaş, Formaţia United din Ungaria şi Corina.

httpv://youtu.be/cOCnIR3qOWw

4 Comentarii la "Spectacol de prima mână, pe cerul Sătmarului! (supergalerie foto+video)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.