Nicolae Bura: ”Trebuie să avem grijă cu delimitarea ariilor protejate”


Consilierii județeni sunt de părere că problema ariilor protejate aflate pe raza județului Satu Mare necesită o analiză extrem de minuțioasă având în vedere că aceste suprafețe intră sub incidența unor legi speciale. Discuțiile pe marginea ariilor protejate au avut ca punct de pornire proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de astăzi, 30 iulie, a Consiliului Județean cu privire la ”Planificarea participativă a managementului ariilor protejate din Câmpia Careiului”.

Potrivit consilierului județean Nicolae Bura (USL) ”trebuie să avem mare grijă cu delimitarea ariilor protejate. Nu vreau să vă las impresia că nu respect mediul înconjurător. Departe de mine acest lucru. Dimpotrivă sunt de părere că trebuie să avem grijă de mediul în care trăim. Însă, vedeți bine, cei care au terenuri în raza ariilor protejate nu pot obține autorizații de construcție. Ar trebui într-un oarecare fel să limităm declararea unor zone ca arii protejate. Cunosc situații în care, oameni care deși au pământuri în zona ariilor protejate nu au mai primit subvenția deoarece nu au îndeplinit anumite condiții pe care oricum nu le puteau îndeplini din cauza că terenurile lor se află pe raza unor arii protejate. Însă legile care privesc ariile protejate sunt legi speciale și eu zic că ar trebui să avem mai multă grijă la delimitarea acestor zone”.

De aceeași părere a fost și consilierul Alexandru Panea (PD-L) care a declarat că în multe situații ”zonele de arii protejate ajung până sub grădinile oamenilor”. În intervenția sa, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor a declarat că ”pentru mine pe primul plan sunt primarii și dezvoltarea pe toate palierele a zonelor județului. Nu putem să sărăcim anumite zone doar pentru faptul că acolo există o arie protejată și sunt persoane care se îngrijesc mai mult de viața furnicilor și broaștelor decât de dezvoltarea localităților respective”. Însă aleșii județului au adoptat acordul de parteneriat între județul Satu Mare, Societatea Carpatină Ardeleană şi Agenția pentru Protecția Mediului, în vederea implementării proiectului ”Planificarea participativă a managementului ariilor protejate din Câmpia Careiului” considerând că implicarea CJ în acest proiect va fi de bun augur iar forul legislativ al județului va avea astfel un cuvănt de spus în delimitarea ariilor protejate.

În cadrul aceleiași ședințe consilierii județeni au adoptat și proiectul de hotărâre cu privire la angajamentul de finanțare a obiectivului de investiții ”Pod pe DJ 195C, km 10+905, peste râul Crasna, la Domănești, județul Satu Mare”. Astfel investiția va fi finanțată cu suma de 4.721,99 mii lei fără TVA (5.855,27 mii lei cu TVA) din bugetul local al județului Satu Mare pe anul 2014.

Totodată aleșii județului au votat pentru acordarea din fondul de rezervă al bugetului local al Județului Satu Mare pe anul 2012 a sumei de 70.000 lei ca ajutor pentru Comuna Bogdand. Potrivit celor declarate de Mircea Govor ”Bogdandul are nevoie de acești bani în urma situației create din cauza alunecărilor de teren cu care localnicii se confruntă în fiecare an”.

Un Comentariu la "Nicolae Bura: ”Trebuie să avem grijă cu delimitarea ariilor protejate”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.