53% prezența la vot la referendumul din 29 iulie

Peste jumătate dintre români se vor prezenta la urne la referendumul din 29 iulie, se arată într-un sondaj realizat de Public-Affairs, în perioada 14-18 iulie, informează agenția națională de presă Agerpres.

Potrivit cercetării sociologice, prezenţa estimată la vot pentru populaţia rezidentă în România este de 63,6 la sută şi de 53 la sută faţă de listele electorale.

55,8 la sută dintre subiecţi au declarat că vor vota “DA” la referendum, în timp 21,1 la sută susţin că vor vota împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 23,1 la sută din cei intervievaţi nu s-au decis cum vor vota.

Dintre cei care au declarat că vor vota la referendum, 96 la sută spun că opţiunea lor este definitivă, neexistând nicio posibilitate de a mai fi modificată.

De asemenea, sondajul oferă informaţii privind aprecierile celor intervievaţi referitoare la felul în care trăiesc.

După cum relevă datele sondajului, condiţiile de trai sunt mai proaste ca în 2009, în opinia a 67 la sută dintre români, în timp ce alţi 28 la sută cred că nu s-au modificat condiţiile de trai. Doar 5 la sută susţin că nivelul de trai este mai bun decât în 2009.

20,4 la sută din cei intervievaţi spun că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. Dintre aceştia, 63,2 la sută vor spune DA la referendum.

Pentru 31,2 la sută dintre români, banii câştigaţi ajung doar pentru strictul necesar. Această categorie va vota în proporţie de 61,1 la sută pentru demiterea preşedintelui.

36,8 la sută spun că banii le ajung pentru un trai decent, dar că nu-şi pot permite cumpărarea unor obiecte mai scumpe. 59,9 la sută dintre aceştia doresc să-l demită pe preşedinte.

Chiar dacă 9,2 la sută dintre români îşi permit să-şi cumpere şi lucruri mai scumpe, mai mult de jumătate din această categorie -59,3 la sută- vor ca preşedintele să fie demis.

Doar 2,5 la sută dintre respondenţi spun că reuşesc să aibă tot ce le trebuie fără mari eforturi. Chiar şi dintre aceştia 43,8 la sută vor spune DA la referendum.

Potrivit cercetării sociologice, 47,1 la sută dintre persoanele chemate să se pronunţe asupra notorietăţii mai multor personalităţi politice au exprimat o părere favorabilă despre premierul Victor Ponta, 45,5 la sută au spus că au o părere bună despre preşedintele interimar Crin Antonescu.

În acest clasament, pe locul al treilea se plasează Mihai-Răzvan Ungureanu cu 39,1 la sută, urmat de Dan Voiculescu -23 la sută, Monica Macovei -22,3 la sută, Traian Băsescu -21,6 la sută şi Emil Boc -19,5 la sută.

Sondajul, realizat de Public-Affairs, în perioada 14-18 iulie, are o marjă de eroare de plus/minus 2,8 la sută (la un interval de încredere de 95 la sută) şi a fost realizat pe un eşantion de 1.204 subiecţi de 18 ani şi peste, eşantion probabilistic, multistadial, stratificat, pe baza rezultatelor provizorii ale recensământului populaţiei şi locuinţelor 2011, precum şi a datelor INS privind populaţia. Sondajul a fost realizat din surse interne ale Public-Affairs, prin metoda CATI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.