Cristina Grigoraş şi Maricica Titie Ţăran sunt două sportive care s-au născut în judeţul Satu Mare şi au intrat în istorie după ce au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice (JO) de vară de la Los Angeles (SUA), din 1984? Sportivele au câştigat titlurile olimpice pe echipe, la gimnastică (Cristina Grigoraş) respectiv canotaj (Maricica Titie Ţăran).
Cristina Grigoraş s-a născut la Satu Mare în 1966. Începe gimnastica la Oneşti, în anul 1972, sub îndrumarea antrenorilor Maria Cosma şi Mihail Agoston. Odată ajunsă la lotul naţional a devenit eleva antrenorilor Béla şi Mártha Károly iar din 1981, este antrenată de Adrian Goreac, Maria Cosma şi Octavian Bellu. Munca asiduă îşi arată rezultatele la Campionatul European de la Madrid (1981) unde cucereşte o medalie de aur la sărituri, două medalii de argint la individual compus respectiv la paralele inegale şi una de bronz la sol. Şirul performanţelor continuă la Campionatul Mondial (CM) din acelaşi an unde se clasează pe locul 5 la individual compus. A participat şi la JO din 1980 de la Moscova, unde a câştigat medalia de argint pe echipe. La JO de la Los Angeles, împreună cu echipa feminină de gimnastică a României din care au mai făcut parte: Lavinia Agache, Laura Cutian, Simona Păucă, Mihaela Stănuleţ şi Ecaterina Szabó, a obţinut medalia de aur. Pentru performanţele sale i s-a decernat titlul de „Maestră a sportului”. În prezent, Cristina Grigoraş este antrenor federal.
Maricica Titie Ţăran s-a născut în 1962 la Gherţa Mică. La JO din 1984 de la Los Angeles a obţinut medalia de aur pe echipe la proba de canotaj, 4+1 vâsle, alături de: Ioana Badea, Sofia Corban, Ecaterina Oancia şi Anişoara Sorohan. Performanţele Maricicăi Titie Ţăran nu se opresc însă aici. În 1985, obţine medalia de bronz pe echipe la CM de canotaj de la Hazewinkel (Belgia) iar în 1986 câştigă argintul, tot pe echipe, la mondialele de la Nottingham (Anglia). În 1987 se stabileşte în Republica Federală Germania (RFG) şi continuă să concureze în culorile acestei ţări. Trei ani la rând, în 1988, 1989 şi 1990, obţine la proba de individual, titlul de campioană naţională a RFG, iar la CM din Tasmania (1990), câştigă medalia de bronz (la individual).
Ca o răsplată a performanţelor obţinute la JO, cele două sportive au fost distinse în 2010, împreună cu alţi olimpici români cu Trofeul „Campioni de legendă”. Această distincţie se acordă echipelor şi echipajelor româneşti, campioane olimpice.
Pingback: Simona Pop aduce al treilea aur olimpic la Satu Mare | Satmareanul | Satmareanul