250.000 lei lunar pentru informarea sătmărenilor

Din cauza modului în care a fost elaborată și a obligațiilor logistice și financiare ce revin Primăriei, legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor este considerată absurdă de către primarul Iuliu Ilyes. Înttr-o conferință de presă organizată marți, 19 iulie, edilul șef a precizat că, pe lângă faptul că sătmărenii sunt obligați să-și asigure locuințele împotriva unor riscuri care nu sunt specifice zonei, cum ar fi cutremurele și alunecările de teren, pentru înștiințarea acestora cu privire la obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare Primăria este supusă unui efort financiar lunar de 250.000 lei.

Potrivit primarului Ilyes, prevederile acestei legi pun autoritățile locale într-o situație extrem de dificilă și neconfortabilă, în condițiile în care, cei 20 euro/locuință – pentru imobilele aflate în fondul locativ al Primăriei – sunt achitați unei firme private – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) – aflată în relații contractuale cu firmele de asigurare. Totodată, autoritatea locală, respectiv Primăria, este obligată să înștiințeze -în termen de trei zile! – cetățenii municipiului Satu Mare care nu au încheiate polițe de asigurare asupra obligativității încheierii unei polițe. De asemenea, în caz de neîndeplinire a acestei obligații de către cetățeni, Primăria este obligată să emită amenzi pe adresa acestora.

Pentru a scoate în evidență absurdul situației, edilul șef a prezentat un calcul sumar referitor la cheltuielile suplimentare pe care trebuie să le facă Primăria. “Potrivit situației expuse pe site-ul PAID, până în prezent în Satu Mare au fost încheiate polițe de asigurare pentru 2.964 apartamente, din cele 45.000 existente în municipiu. Pentru proprietarii locuințelor care reprezintă diferența de la 2.964 la 45.000, Primăria trebuie să emită în trei zile înștiințări pe care să le expedieze prin poștă, cu confirmare de primire. Pentru fiecare astfel de scrisoare se cheltuiesc 6 lei, astfel că suma totală necesară pentru acest demers se cifrează la circa 250.000 lei” – a precizat Ilyes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.