Colocviu despre istoria, cultura şi tradiţiile romilor

“Să ne cunoaştem mai bine, să trăim mai frumos” a fost tema colocviului organizat astăzi, 30 mai, în Sala de şedinţe a Camerei de comerţ din Satu Mare.

Iniţiativa a venit din partea Consiliului Judeţean (CJ) şi a Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare antrenând apoi şi elevi de la Colegiul Naţional (CN) “Ioan Slavici” şi Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”. Ca şi coorganizatori, iniţiativei s-au alăturat şi Inspectoratul ŞcolarJudeţean (IŞJ) Satu Mare respectiv Direcţia pentru Protecţia Copilului. Întâlnirea a avut scopul de a înţelege istoria, cultura, tradiţiile dar şi natura problemelor cu care se confruntă comunitatea romă din judeţul nostru şi nu numai.

Despre perspectivele de şcolarizare a copiilor romi dar şi despre locurile puse la dispoziţia celor care provin din cadrul acestei minorităţi de către licee şi universităţi a vorbit inspectorul de specialitate pe problemele romilor, Simona Sălăjan. Apoi, a urmat un scurt itinerariu în istoria, cultura şi tradiţiile acestei minorităţi prezentat de şefa Serviciului de împrumut pentru adulţi din cadrul BJ Satu Mare, Ileana Coţan. “Scopul organizării acestui colocviu este acela de a întări ideea de egalitate şi nediscriminare, de eliminare a atitudinilor xenofobe şi de a promova convieţuirea armonioasă între diferitele etnii convieţuitoare într-o comunitate, prin manifestarea unei atitudini de respect reciproc”, a declarat directorul BJ Satu Mare, Mircea Ardelean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.