Echilibristică pe muchia legii determinată de situaţia din Oraşu Nou

S-a anunţat deja public că în comuna Oraşu Nou vor avea loc alegeri locale parţiale pentru alegerea unui nou Consiliu Local în data de 23 ianuarie 2011. Situaţia administrativă din zonă este de mai multe luni în plop – şi plopul hălăduieşte prin spaţiul intergalactic. Primar nexam, viceprimar lipsă, consiliu local canci. Doar secretarul Primăriei Oraşu Nou asigură, extrem de limitat, răsuflarea administrativă a comunei.
Iar organizarea viitoarelor alegeri parţiale a pus la grea încercare pe toţi cei responsabili cu desfăşurarea legală a acestui proces.

Pentru că, după emiterea hotărârii guvernamentale referitoare la programul calendaristic al desfăşurării etapelor legale necesare pentru buna desfăşurare a acestor alegeri, există unele acte administrative care, strict legal vorbind, ar trebui emise de primar (cum ar fi, de exemplu, emiterea unei dispoziţii privind delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare din comună). Însă, cum spuneam înainte, la Oraşu Nou nu există nici un primar. Astfel că, în cele din urmă, Instituţia Prefectului Satu Mare a recurs la o originală şi argumentată interpretare a legii: în cazul alegerilor parţiale, Biroul Electoral de Circumscripţie poate avea atribuţii de Birou Electoral Central – deci poate să interpreteze legea electorală – şi, astfel, va lua în considerare propunerile de delimitare şi numerotare a secţiilor de votare venite din partea secretarului comunei (care nu poate emite decizii, dar poate emite propuneri !). Dacă toate lucrurile vor decurge fără piedici, din rândurile consilierilor care vor fi aleşi în 23 ianuarie 2011 va fi ales un viceprimar care va îndeplini, ca interimar, funcţia de primar. Apoi, tot provizoriu, va mai fi ales un consilier care să exercite funcţia de viceprimar. Cu toate aceste provizorate, se pare că aceasta este singura modalitate legală de resuscitare administrativă a pacientului în stare comatoasă care este comuna Oraşu Nou de peste 4 luni încoace.

Deocamdată se ştie că preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie pentru alegerile parţiale din Oraşu Nou este Adina Tomşa, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului. Până la 30 decembrie a.c., formaţiunile politice care se vor arunca în competiţia electorală locală trebuie să comunice Biroului Electoral de Circumscripţie semnele electorale proprii, iar până în 3 ianuarie 2011 trebuie definitivate şi comunicate listele candidaţilor la funcţia de consilier local.

Un Comentariu la "Echilibristică pe muchia legii determinată de situaţia din Oraşu Nou"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.