Colindători …de la Moldova

Oşenii s-au trezit ieri cu colindătorii în faţa porţilor dar şi sub balcoanele blocurilor. Veniţi direct din Moldova, urmaşii lui Ştefan cel Mare au adus vestea naşterii Domnului şi în Ţara Oaşului.

Oamenii locului povestesc că nu e pentru prima data când sunt deşteptaţi de moldovenii veniţi cu colindul pe la casele lor. În anii trecuţi s-au trezit cu grupuri de tineri îmbrăcaţi în straie viu colorate, aducând cu ei obiceiurile colindului de Crăciun în acest colţ de ţară. Costumaţi în urşi ori găini, tinerii atrăgeau atenţia atât prin culorile straielor cât şi prin spectacolul stradal oferit locuitorilor din Negreşti.

Unii le aruncau bani, altii nuci ori le ofereau merinde de tot felul din bunătăţile gătite pentru masa de Crăciun.

“Am venit cu trenul, din Comăneşti, judeţul Bacau. Azi dimineaţă am coborat aici la gară şi am pornit la colindat. Obişnuim să venim în fiecare an pe aici, că oamenii sunt primitori, bine crescuţi şi conştienti de importanţa menţinerii tradiţiilor”, spune unul dintre toboşarii grupului. Şi cum sărbătoarea de Crăciun abia de a început, Negreştiul nu e singura staţie pentru colindători. De aici o vor porni spre Satu Mare apoi spre Maramureşul istoric, ducând vestea naşterii Domnului în cât mai multe locuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.