Se pare că în cele din urmă vom colecta deşeuri selectiv


Începând de anul viitor, deşeurile vor fi colectate şi selectate dual la Satu Mare, ceea ce înseamnă că vor fi depuse separat deşeurile menajere de cele uscate. Tot de anul viitor, tarifele la salubrizare vor fi percepute pe persoană indiferent că este nou născut sau pensionar, sătmărenii având de plătit lunar 7,4 lei fiecare. În schimb tarifele la firme vor creşte din 2011.

De anul viitor, resturile menajere vor fi tranportate la depozitul de deşeuri din Doba, iar hârtia, peturile şi sticla vor fi strânse separat în pungi şi selectate la staţiile de sortare ce vor fi date în folosinţă anul viitor.
De asemenea, în municipiu vor fi amenajate şi containere colorate de 4 tipuri, unde sătmărenii pot depune selectiv deşeurile. Proiectul de selectare duală a deşeurilor va fi pus spre aprobare în şedinţa Consiliului Local de maine, în opinia edilului şef, această metodă fiind cea mai ieftină şi cea mai la îndemână pentru cetăţenii oraşului.

În ce priveşte tarifele, edilul şef a specificat că plata se va face pe persoană şi va costa 7,4 lei. În schimb, firmele vor trebui să plătească mai mult, tarifele ajungând până la 43 de lei, şi asta deoarece depozitarea şi costurile de transport s-au mărit. Totuşi, primarul Iuliu Ilyes asigură că tarifele sunt accesibile, situându-se sub media pe ţară.

Sistemul de tarifare şi de plată va fi aplicat din 1 ianuarie, în schimb sistemul de colectare duală va fi aplicat în măsura în care se va pune în funcţiune Staţia de Selectare de la Doba pentru deşeurile uscate. Imediat ce aceasta va fi dată în folosinţă se va putea selecta dual în Satu Mare, ceea ce înseamnă că cetăţenii care locuiesc la case vor primi pungi de la primărie pentru depozitarea peturilor, a hârtiei şi a sticlei.
Sătmărenii care locuiesc la blocuri vor duce deşeurile la punctele de colectarea care vor fi reamenajate. Potrivit conducerii primăriei, se speră ca în Satu Mare cel târziu din toamnă să se poată aplica această măsură.

2 Comentarii la "Se pare că în cele din urmă vom colecta deşeuri selectiv"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.