O fi Gheorghe? … O fi George?

Lipsa de cultură generală, neatenţia, ori poate graba duce la boacăne, nu odată, greu de digerat. Problema e, că o tot digeram de ani de zile, fără ca cineva să bage de seamă (în afara poate de câţiva sensibili la ale culturii) greşeala făcuta. Despre ce este vorba?

Strada Coşbuc, are de ani buni două denumiri. Dacă faceţi o plimbare prin urbe, merită să verificaţi şi această anomalie sătmăreană. La intrarea de pe strada Ştefan cel Mare pe strada Coşbuc, o tăbliţă bătută în cuie cu mulţi ani în urmă, pe zidul Liceului de Artă, ne vorbeşte despre un oarecare Gheorghe Coşbuc.

La o aruncătură de suliţă, cei interesaţi de asemenea drăcovenii vor descoperii că Gheorghe al nostru a devenit George. Mai încolo, colţ cu strada Mileniului, tăbliţa ne indică, tot Gheorghe.

Că cele două nume, cel puţin lingvistic au rădăcini comune, nu mai pune nimeni la îndoială. Însă poetul nostru s-ar învârti în mormânt de ar afla că a fost rebotezat, sau mai rău deatât, că numele său pluteşte într-o totala ambiguitate în mintea contemporanilor noştri. Cei aflaţi în impas cultural, au la îndemână zeci de enciclopedii pentru a se dumirii asupra unuia sau altuia dintre cele două nume. Dacă prin Consiliul Local
nu avem capete literate, nu înţeleg motivul tăcerii celor de la înstituţiile de cultură? Că hal’ Domnului, avem destule …

3 Comentarii la "O fi Gheorghe? … O fi George?"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.