Lansarea cărţii “Memorii” de Ioan Bâtea

Sala “Nae Antonescu” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a găzduit ieri, cu începere de la ora 12, un eveniment mai aparte, legat îndeosebi de viaţa şi destinul moţilor din judeţul Satu Mare. Este vorba despre lansarea cărţii “Memorii” (în două volume însumând peste 1000 de pagini) a fostului magistrat procuror Ioan Bâtea, preşedinte de onoare al Societăţii cultural-patriotice “Avram Iancu” din România.

Moderatorul – şi organizatorul – acestui eveniment a fost Mircea Dobra, prim-vicereşedinte al Societăţii “Avram Iancu” din România, iar printre invitaţi s-au numărat prof. dr. Valeriu Achim, senatorul Valer Marian, prof. dr. Ioan Corneanu, directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare Mircea Ardelean, foşti colegi de breaslă din Satu Mare ai autorului – precum ex-procurorii Ioan Rusu şi Radu Gal – şi numeroşi oameni de cultură (sala gzduitoare nu e foarte mare, dar tot au încăput aproximativ 70 de persoane).

Venerabilul Ioan Bâtea nu este la prima apariţie editorială, el fiind autorul, printre altele, al cărţilor “Moţii din Sătmar şi Maramureş”, “Mărturii despre Avram Iancu – Moţi şi maramureşeni”, “Cartea refugiatului român”.

Cartea de “Memorii” pe care a lansat-o ieri şi la Satu Mare cuprinde capitole întregi care se constituie într-o frescă reală nu doar a vieţii moţilor trăitori în Scărişoara Nouă, Marna, Ianculeşti şi Horea, ci şi a felului în care s-a trăit în România atât în perioada celui de-al doilea război mondial, cât şi în anii comunismului, autorul având talentul descrierilor fruste, neelaborate şi “împodobite”. Oricine are răbdarea şi deschiderea sufletească de a-i citi cele două consistente volume de “Memorii” îşi va putea face o imagine clară despre evenimente, întîmplări, mentalităţi şi atmosfera socială din perioada lungă prezentată de Ioan Bâtea.

“Nu am fost prozator sau poet, nici istoric, nici ziarist şi nici reporter, ci un biet funcţionar al Statului, care, din fragedă copilărie, a cutreierat ţara în lung şi-n lat, perioada în care se pot reţine cel mai exact evenimentele petrecute. Am fost Omul care a trecut prin foc şi sabie; am trăit în haos şi-n dezordine socială şi nu familială; am fost sărac şi bogat; am fost zdrenţuros şi elegant; am fost sătul şi flămând; am dormit în pat, apoi fără adăpost sub cerul liber; am trăit din munca proprie şi din mila altora. În final, am trăit şi muncit toată viaţa pentru alţii şi prea puţin pentru mine. Da ! Mai puţin pentru mine, pentru că la mine s-a gândit Dumnezeul care mi-a orânduit toate cele necesare spre sfârşitul vieţii. Consider că, prin ceea ce am scris până în prezent, am reuşit să arăt semenilor noştri locul pe care trebuie să-l ocupe moţii şi maramureşenii din Sătmar în concepţia opiniei publice din nord-vestul ţării”, scrie – definitoriu pentru cartea lansată la Satu Mare – Ioan Bâtea.

Şi încă un amănunt: această carte, “Memorii”, şi autorul ei au fost principalele surse de documentare şi inspiraţie pentru filmul documentar “Diktatul şi destinul moţilor din Scărişoara Nouă” realizat şi cu aportul direct al unui redactor de la ziarul online “Sătmăreanul” şi prezentat în premieră în timpul simpozionului “70 de ani de la Dictatul de la Viena” care a avut loc în 24 septembrie a.c. la Satu Mare.

Un Comentariu la "Lansarea cărţii “Memorii” de Ioan Bâtea"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.