Şomerii care refuză locul de muncă oferit rămân fără indemnizaţie

Şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau nu participă la programe de formare profesională, regulă care va fi aplicată din 2011, a decis Guvernul prin ordonanţă de urgenţă.
Legislaţia în vigoare sistează indemnizaţia de şomaj doar în cazul în care locul de muncă refuzat este situat la o distanţă de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.
“Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă”, prevede legislaţia actuală.
Ordonanţa aprobată de Guvern elimină însă condiţia legată de distanţa la care trebuie să se afle locul de muncă ofertat pentru sistarea indemnizaţiei de şomaj.
“Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă”, este stabilit prin ordonanţa Guvernului.
Actul normativ stabileşte totodată că plata indemnizaţiei de şomaj va înceta la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor, fără alte condiţii.
Noua regulă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2011.
La sfârşitul lunii noiembrie, premierul Emil Boc avansa ideea ca persoanele care refuză de două ori un loc de muncă, în condiţiile în care beneficiază şi de asistenţa unui consilier de la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, să nu mai primească ajutor de şomaj.
El aprecia că, în România, şomajul nu este foarte ridicat, situându-se sub media Uniunii Europene, dar preciza că doreşte ca locurile de muncă disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, să fie ocupate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.