Noutăţi legate de concediul maternal

Ordonanţa de urgenţă care reglementează noul mod de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând cu data de 1 ianuarie 2011 conţine şi unele măsuri suplimentare aplicabile oricărei situaţii, care se referă şi la posibilitatea suplimentării cuantumului indemnizaţiei, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii. De asemenea toţi cei interesaţi despre aceste schimbări pot contacta o persoană avizată la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale din Satu Mare.

În actul normativ se arată că indemnizaţia poate fi suplimentată cu 600 de lei atât pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, cât şi începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple.

Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei, a decis Guvernul. Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.
Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

În situaţia în care părintele optează pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului pâna la data la care acesta împlineşte vârsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:
– Părintele va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei,
– pentru această opţiune stimulentul de inserţie nu se acordă.

Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. În cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizează, oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.

În total pe judeţul Satu Mare sunt 3371 de mămici şi tătici care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului. Dintre aceştia peste 2200 de persoane beneficiază de o indemnizaţie de 600 de lei lunar şi aproximativ 309 persoane beneficiază de indemnizaţii de peste 1200 de lei, restul de beneficiari încadrându-se între aceste sume.

În perioada 9-23 decembrie 2010, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va asigura funcţionarea unui CENTRU DE INFORMARE, al cărui scop va fi relaţionarea cu părinţii interesaţi de prevederile noului act normativ, care începând cu data de 1 ianuarie 2011 va reglementa modul de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Toţi sătmărenii care doresc să afle mai multe date referitoare la noile schimbări legislative se pot  adresa unui consilier juridic din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale de pe strada Tudor Vladimirescu nr 8 din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.