Dublă lansare de carte la restaurantul Kardinale

Ziariştii Horia Tabacu şi Constantin Stan – doi dintre veteranii jurnalismului adevărat şi liber care se practica în anii imediat-postrevoluţionar – şi-au lansat cărţile astăzi la Satu Mare, la restaurantul “Kardinale”, cu începere de la ora 13. Alegerea acestei locaţii nu a fost deloc întâmplătoare, cei doi autori fiind prieteni buni, de vreo 20 de ani, cu ziariştii de la “Gazeta de Nord-Vest” (printre care, la loc de cinste, a fost şi regretatul şef al cotidianului sătmărean, Ion Bledea).

La acest eveniment cultural au participat senatorul Valer Marian, directorul “Informaţiei Zilei”, Dumitru Păcuraru, conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare – preşedintele Csehi Arpad, respectiv vicepreşedinţii Mircea Govor şi Adrian Ştef – primarii Iuliu Ilyes din Satu Mare şi Nicolae Bura din Negreşti Oaş, tineri politicieni, oameni de afaceri şi un public relativ numeros.

Manifestarea a fost deschisă de directorul “Gazetei de Nord-Vest”, Crina Dunca, care a prezentat publicului câteva date despre scriitori. Horia Tabacu şi Constantin Stan au lucrat împreună la săptămânalul “Expres” – publicaţia care dădea coşmaruri politicienilor din primii ani de după Revoluţia din decembrie datorită anchetelor pe care le publica. Horia Tabacu a mai lucrat la cotidianele “Evenimentul Zilei”, “Ultimul cuvânt”, “Ziua”, “Averea”, “Cancan” şi a fost o vreme redactor-şef al ediţiei în limba română a revisei “Hustler”. Colegul său într-ale jurnalisticii şi prozei, Constantin Stan, s-a remarcat încă din 1979 ca scriitor. În anul 2004, el a fost premiat de Academia Române pentru romanul “Gerda”. Cărţile sale de proză au fost premiate apoi de ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Festivalul “Poesis” Satu Mare şi revista “Luceafărul”. Totodată, acesta a obţinut premiul APLER pentru jurnalism cultural.

Horia Tabacu a prezentat sătmărenilor prima sa carte de proză apărută până acum – intitulată “Drumul până la Piaţa Romană” (momente şi schiţe) -, prietenii sătmăreni reamintindu-i însă că “mai rămâne dator” cu publicarea unei alte cărţi, despre care doar a tot vorbit şi a stârnit curiozităţi citind fragmente, o carte cu titlul provizoriu “Fata din Tahiti”. Apoi, Constantin Stan şi-a lansat romanul „GDE Buharest”, cuvintele sale de prezentare fiind mai degrabă o incitantă invitaţie la lectură.

Înainte de a se trece la partea cu statul la rând la autografe, Valer Marian a afirmat că, după ce au trecut 20 de ani de prietenie a autorilor cu mai mulţi sătmăreni, Horia Tabacu şi Constantin Stan şi-au lansat şi la Satu Mare două cărţi captivante, neuitând să menţioneze că el se afla la debutul jurnalistic atunci când i-a cunoscut.

Un Comentariu la "Dublă lansare de carte la restaurantul Kardinale"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.