Primăria mea-i modeeeel,/ Că-i prima în sondăjeeeel !

În urmă cu o ţâră de vreme, la orele 12 trecute fix, primarul Sătmarului, Iuliu Ilyes, a avut programată o conferinţă de presă. A apărut cu o întârziere minimă şi cu o mimică de om mândru de el şi de tot ceea ce-l înconjoară. Până la urmă, după ce a vorbit cu aplicăţiune despre rectificările de buget local care se fac pe ultima turnantă a anului pentru “că trebuiesc reglate nişte lucruri” şi despre finalizarea plăţilor pentru implementarea programului european de pre-aderare ISPA (ăla datorită căruia Apaserv-ul ne dă nouă apă buuună, mai ales curată şi neacidulată la robinet), musiu primar a binevoit să devoaleze presei motivul fundamental al cocoşeniei sale. “Ne bucurăm şi suntem mândri !” – şi-a început el explicaţia. Cică “într-o analiză efectuată de nişte instituţii şi ONG-uri în cadrul unui program finanţat cu bani din străinătate” s-a luat, teoretic (inclusiv pe chestionare, nu pe baloane de săpun !), la puricat ceva anume. Şi acuma: tam-tam-ta- taaaaaaaaam !!! S-a analizat, nici mai mult şi nici mai mărunt, nimic altceva decât – atenţie mărită, stimaţi sătmăreni din toate colţurile de municipiu ! – “performanţele administraţiei publice locale în relaţia cu cetăţenii”. Şi primarul Iuliu Ilyes e ţanţoş să declare că Primăria Satu Mare s-a clasat PE LOCUL ÎNTÂI în acest sondaj sau analiză sau evaluare sau… ce-o fi. Da, nu am scris greşit: fix pe locul unu a ajuns Primăria Satu Mare. Criteriile luate în considerare în cadrul acestui sondaj ar fi fost, potrivit declaraţiilor (era să scriem “declamaţiilor” şi nu am fi căzut în păcatul distorsionării informaţiei) lu’ dom’ primar din următoarea categorie: “transparenţa autorităţilor publice locale în raport cu cetăţenii”, “modul de consultare a cetăţenilor”, “modul în care reclamaţiile şi sugestiile cetăţenilor se regăsesc în actele şi-n activitatea autorităţilor publice locale”,”modul de reacţie la solicitările de informaţii de interes public făcute de cetăţeni” – şi alte variante similare în care apăreau foarte des cuvintele “mod” şi cetăţeni”. Oricum, “surpriza este că Satu Mare e pe primul loc în clasamentul autorităţilor publice locale în relaţia cu cetăţeanul, în comparaţie cu alte oraşe din ţară”, a afirmat Ilyes. Apoi a reamintit faptul că a mai fost un sondaj, mai în trecut, din care a reieşit că “gradul de mulţumire a cetăţenilor din Satu Mare faţă de activitatea Primăriei a fost, şi atunci, oricum peste media pe ţară”, Şi nu a lipsit nici mica dizertaţie filosofică primarială: “relaţia cu cetăţenii e o componentă foarte importantă pentru aprecierea activităţii administraţiei locale”. Nu zău ?!

Lăudărosul nu-i lăudăros destul de nu-i şi pe site

Oricum, fiind vorba de o performanţă excepţională la nivel naţional (da, vorbim de Primăria Satu Mare, aia pe care o huiduim cu sârg, dar mai mult pentru gropile de peste tot sau pentru alte alea), “bomba” asta cu ocuparea primului loc a fost postată şi pe site-ul oficial al municipalităţii. Iată ce şi cum scrie acolo:

“În urma studiului , realizat în cadrul proiectului ,,Găseşte consilierul, arată-i cetăţeanul” implementat de Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică şi finanţat de Guvernul Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European , privind performanţa autorităţilor locale în relaţia cu cetăţenii , municipiul Satu Mare a obţinut un punctaj maxim într-o situaţie comparativă cu toate municipiile reşedinţă de judeţ din ţară, clasându-se pe primul loc.

Analiza reprezintă rezultatele monitorizării modului în care Administraţiile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ au luat în calcul, în deciziile lor, interesele exprimate de cetăţeni în anul 2008.

Au fost analizate următoarele aspecte:
– responsivitatea (măsura în care autorităţile locale răspund intereselor şi preferinţelor cetăţenilor, în deciziile pe care le iau)
– aspecte procedurale (existenţa reglementărilor care asigură statul de drept)
– transparenţa (accesul la informaţii)”
Precizăm că ne delimităm hotărât de orice bănuială că topica întortocheată şi punctuaţia pusă câş ne-ar aparţine (de aia am pus ghilimele=semnele citării !!)

2 Comentarii la "Primăria mea-i modeeeel,/ Că-i prima în sondăjeeeel !"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.