Estul ezită adoptarea monedei euro, cu excepţia României

Ţările din Europa de Est precum Polonia, Cehia sau Ungaria nu mai doresc adoptarea monedei unice, cel putin până în momentul în care îşî dovedeşte viabilitatea.
Premierul ceh Petr Necas susţine că problemele cu care se confruntă moneda unică europeană pot prelungi existenţa coroanei cehe atâta timp cât acest lucru va fi benefic pentru economie.
Un mesaj similar a trimis şi guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka. El crede că adoptarea euro trebuie făcută atunci când Uniunea Europeană îşi va ajusta instituţiile economice şi politice astfel încât să fie capabilă să susţină o monedă unică stabilă.
În cazul României, în pofida reticenţei arătate în ultima vreme de liderii din regiune, nu există nicio îndoială la nivelul oficialilor că aceasta este singura soluţie pentru progresul ţării
Aderarea la zona euro va aduce României beneficii sub aspectul stabilităţii preţurilor, dar fără o schimbare a mentalităţii populaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare a şomajului, fie deficite externe mari, declara în septembrie economistul-şef al BNR Valentin Lazea.
Dar, deşi România nu se află într-o poziţie confortabilă din perspectiva adoptării euro din cauza creşterii datoriei publice, precum şi a deficitului bugetar şi a riscului de ţară încă ridicate, ţara noastră îşi menţine ţinta de intrare în zona euro la orizontul anului 2015, a afirmat şi Agnes Nagy, membru în Consiliul de Administraţie al BNR. “Aş vrea să prind personal, nu cât sunt guvernator, ci cât sunt pensionar, adoptarea euro”, a spus şi guvernatorul Mugur Isărescu luna trecută.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.