Absolvenţii de liceu şi de facultate vor primi doar 250/lună ajutor de şomaj

În prezent, la AJOFM Satu Mare sunt înregistraţi 9930 de şomeri. Potrivit celor declarate azi pentru Sătmăreanul de Florica Variu – director adjunct al instituţiei -, mai primesc indemnizaţiile lunare de şomaj doar 4813 persoane (dintre care 4078 sunt femei !), celelalte persoane depăşind perioada în care primesc banii de la stat pentru supravieţuire. Oricum, viitorul se arată chiar mai sumbru decât prezentul, pentru toţi şomerii. Iar pentru cei care termină liceul sau facultatea şi nu prind pe undeva un loc de muncă, viitorul aproape că nu există.

Pentru că Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă “de urgenţă” prin care se stabileşte un nou cuantum al indemnizaţiei de şomaj, care urmează a fi aplicabil începând cu anul 2011. Astfel, indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă -care este de doar 500 lei – şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeaşi modificare de calcul urmând să fie aplicată şi pentru absolvenţii de liceu şi de facultate care vor primi ajutor de şomaj.

Actul normativ stabileşte că indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, şi nu 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, aşa cum se prevede actualmente. La suma rezultată se va adăuga, ca şi în prezent, un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.
În acelaşi timp, pentru absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ care primesc ajutor de şomaj, indemnizaţia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinţă – şi nu jumătate din salariul minim, ca în prezent.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj – suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

O aritmetică simplă ne arat că, în acest fel, absolvenţii de liceu şi de facultate care nu vor reuşi să-şi găsească un loc de muncă vor primi doar 250 de lei lunar. Inevitabil, apare o întrebare firească: cum paraipaştele mamii ei de treabă se poate măcar supravieţui cu bani atâta de puţini, în condiţiile în care este înfiorător de greu să nimereşti un loc de muncă disponibil ??!

Un Comentariu la "Absolvenţii de liceu şi de facultate vor primi doar 250/lună ajutor de şomaj"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.