Risc crescut de inundaţii – cod portocaliu pe Crasna, cod galben pe Tur


Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit ieri dupa-masă cod portocaliu de inundaţii pe râul Crasna (în sectorul cu eterne probleme din acest punct de vedere, Craidorolţ – Domăneşti) şi menţine în continuare codul galben pe râul Tur.

În comunicatul emis de INHGA se precizează următoarele: “Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognozarea unor precipitaţii însemnate cantitativ, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pârâuri şi râuri necadastrate cu efect de inundaţii locale, precum şi creşteri de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare… Se impune urmărirea atentă a situaţiei hidrometeorologice.”

Ca să ştim despre ce e vorba, de fapt

În Manualul Situaţiilor de Urgenţă, înţelesul termenilor de “cod galben” şi “cod portocaliu” este foarte clar definit, după cum urmează:

COD GALBEN – Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei , neconducând la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii. Depăşire COTE DE ATENŢIE.

COD PORTOCALIU – Risc de viituri generatoare de revărsări importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor. Depăşire COTE DE INUNDAŢIE

Probleme pe drumul Satu Mare – Oradea

Conform informaţiilor furnizate de la faţa locului de postul de televiziune “Realitatea”, circulaţia pe DN 19 Satu Mare – Oradea este în prezent deviată pe rute ocolitoare din cauza inundaţiilor survenite în această noapte în localitatea Tămăşeu, unde chiar şi un pod a fost distrus de viituri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.