Nu mai scăpăm de amenzile din străinătate

Consiliul de Miniştrii ai Transporturilor din UE  a adoptat directiva privind facilitarea aplicării transfrontaliere a normelor privind siguranţa rutieră, prin care infracţiunile în trafic se vor aplica indiferent de statul din care provine şoferul.

Propunerea de directivă se fundamentează pe rezultatele unor studii ale Comisiei Europene care au arătat că un număr semnificativ de cetăţeni nerezidenţi se sustrag sancţiunilor rutiere aplicate pe teritoriul statelor membre pe care se află sau îl tranzitează, se arată într-un comunicat transmis joi de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Abaterile pentru care vor fi aplicate prevederile directivei sunt: depăşirea vitezei, neutilizarea centurii de siguranţă, neoprirea la culoarea roşie a semaforului, conducerea vehiculului în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor, neutilizarea unei căşti de protecţie, conducerea pe banda destinată urgenţelor, utilizarea telefoanelor mobile sau a altor mijloace de comunicaţii în timpul condusului.
“Aplicarea acestei directive va contribui la reducerea numărului de victime pe drumurile din România, acest nou instrument de prevenţie urmând să determine responsabilizarea şoferilor şi eliminarea discriminării pozitive în favoarea şoferilor nerezidenţi. În prezent, în România nu se pot pune în executare procesele verbale de constatare a contravenţiilor, devenite titlu executoriu, săvârşite de cetăţenii străini care au comis o încălcare a legii O.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice pe teritoriul României, şi vorbim aici de 37.000 de procese verbale de contravenţie întocmite cetăţenilor străini care, în calitate de conducători auto, comit încălcări ale legislaţiei rutiere”, a declarat ministrul transporturilor, Anca Boagiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.