“Nasul” profesionist de jandarm a prins 29 de hoţi în flagrant


De obicei,  Inspectoratul Judeţean de Jandarmi îşi prezintă majoritatea bilanţurilor de activitate în scurte conferinţe de presă. De obicei, riscul susţinerii unei conferinţe de presă este acela ca vreun ziarist mai îndărătnic să pună întrebări incomode. Prin urmare, IJJ suspendă astfel de obiceiuri. Şi trimite frumos pe e-mail textul cu “indicatorii de activitate”. Chestie care e mult mai comodă din mai multe puncte de vedere, nu ?

Astfel că purtătorul de cuvânt al IJJ Satu Mare, locotenent Camelia Lucuţ (foto), ne-a comunicat – în format electronic – că, în cursul lunii noiembrie, contribuţia adusă de jandarmii sătmăreni la menţinerea climatului de securitate al comunităţii s-a concretizat prin executarea a peste  470 de misiuni dintre care :187 pentru menţinerea ordinii publice, 115 pentru asigurarea ordinii publice, 16  intervenţii la solicitări prin intermediul numărului unic de urgenţă “112”, 86  acţiuni în cooperare cu alte instituţii.

În urma efectuării acestor misiuni  fost constatate fapte de natură contravenţională şi penală. Cele mai multe fapte de natură contravenţională şi penală au fost săvârşite în mediul urban. Astfel în luna noiembrie au fost aplicate 92 avertismente scrise, 281 amenzi contravenţionale în valoare de 79780 lei şi au fost constatate 33 infracţiuni (22 independent, 11 în cooperare cu Poliţia).

Dintre faptele de natură penală pentru care jandarmii au intocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale amintim: furturi de produse agricole, furturi de energie electrică, furturi de produse din magazine, distrugeri, furturi din autoturisme . În toate cazurile  cei 29 de autori au fost surprinşi în flagrant.

Dintre faptele de natură contravenţională pentru săvârşirea cărora  jandarmii au aplicat  sancţiuni contravenţionale amintim :tulburarea ordinii şi liniştii publice,  comercializarea ilicită a ţigărilor şi a altor bunuri fără a avea acte de provenienţă, provocare de scandal, refuz de legitimare sau consum de băuturi alcoolice în locuri publice.

Pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, în luna noiembrie, jandarmii au executat misiuni independent şi în sistem integrat cu Poliţia în zonele de interes operativ din judeţul şi municipiul Satu Mare.

Acţiunile forţelor de ordine publică s-au concentrat pentru menţinerea ordinii publice în zona discotecilor din mediul rural, pieţelor, târgurilor şi oboarelor.

În luna noiembrie jandarmii sătmăreni au continuat acţiunile de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu poliţistii în mediul rural organizând acţiuni preventiv reactive în scopul asigurării climatului de siguranţă civică şi de diminuare a fenomenului infracţional şi contravenţional.Totodată au fost asigurate măsuri de ordine pe timpul manifestărilor cultural – artistice şi sportive.

În scopul creşterii siguranţei elevilor, în orele de vârf, jandarmii au executat misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona instituţiilor de învăţământ, printr-un sistem de patrulare auto şi pedestră, în imediata apropiere a şcolilor.

Toate acţiunile  jandarmilor sătmăreni au avut la bază situaţia operativă la nivel de judeţ având  permanent în vedere menţinerea unui echilibru în raportul cost/eficienţă.

Ştim că jandarmii sătmăreni au probleme cu ghiotura atât din cauza dotărilor aflate aproape de cota de avarie, în principal din cauza obligativităţii tăierii drastice a tuturor costurilor (care a implicat inclusiv lălăirea acordării banilor pentru uniformă, de exemplu). Cu toate acestea, ei îşi fac treaba. Probabil că sibilinica expresie cu “menţinerea unui echilibru în raprtul cost/eficienţă” se referă şi la asta, nu ?

Un Comentariu la "“Nasul” profesionist de jandarm a prins 29 de hoţi în flagrant"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.