Exerciţiu de stingere a incendiului la Ginecologie cu furtun crăpat

Astăzi, cu începere de la ora 11, la Spitalul  Judeţean Satu Mare a avut loc un exerciţiu demonstrativ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare, cu antrenarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Satu Mare, în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă.

Iniţial, toţi şefii de secţii şi asistentele şefe de la Spitalul Judeţean au asistat la prezentarea teoretică a exerciţiului şi la explicarea necesităţii unor astfel de testări practice ale capacităţii de reacţie şi intervenţie a tuturor structurilor implicate în gestionarea adecvată a unei situaţii de urgenţă. În expunerile lor, colonelul Iulian Burz – inspectorul şef al ISU Satu Mare -, prefectul Radu Giurcă – în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – şi directorul administrativ al Spitalului Judeţean, Gabriela Opriş au vorbit despre exerciţiul de alarmare şi intervenţie împotriva incediilor şi rolul său în pregătirea psihologică a participanţilor şi a verificării modului concret de aplicare a planului de intervenţii pentru ca, după desfăşurarea acestuia, să se tragă concluziile necesare şi să de modifice în mod corespunzător acest plan pentru a deveni cât mai eficace. Colonelul Iulian Burz a mai declarat că deja s-au făcut toate demersurile necesare la ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pentru dotarea corespunzătoare a spitalelor sătmărene cu detectoare de incendii şi centrale de alarmare, obţinând promisiunea că această problemă va fi soluţionată în prima parte a anului următor.

După partea retorică introductivă, a fost prezentat – cu ajutorul unui retroproiector – întregul plan al exerciţiului demonstrativ. În incinta capelei de la Spitalul Judeţean, transformată ad-hoc în sală de şedinţă, au mai fost prezenţi colonelul Gheorghe Avram, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Constantin Ioan Taloş – inspectorul şef al IPJ -, viceprimarul Gabor Kereskeny, reprezentanţi ai Poliţiei Comunitare.

Scenariu interesant

Potrivit scenariului exerciţiului demonstrativ trimestrial de stingere a incendiului de la Spitalul Judeţean, la numărul unic de urgenţă 112 se anunţă producerea unui incendiu la etajul III al Spitalului Juteţean Satu Mare, respectiv pe secţia de ginecologie.  Apelul este transferat în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă„ SOMEŞ” al judeţului Satu Mare. Din primele informaţii analizate reiese faptul că incendiul se manifestă cu violenţă pe o suprafaţă de aprox 250 mp.

Avându-se in vedere importanţa obiectivului, precum şi numărul mare de pacienţi, se dispune deplasarea în zonă a tuturor forţelor şi mijloacelor de intervenţie ale Detaşamentului Satu Mare precum şi chemarea în sprijin a Secţiei de Pompieri Carei.

Datorită efectelor incendiului se impune evacuarea secţiilor aflate la etajul III şi IV al Spitalului Judeţean.

Pentru aceasta, prefectul Radu Octavian Giurcă, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, activează parţial „Planul Roşu de Intervenţie Judeţean”.

La acest exerciţiu participă atât forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare (Detaşamentul de Pompieri Satu Mare şi Secţia de Pompieri Carei), cât şi forţe ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Poliţia Comunitară, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Serviciul de Ambulanţă Privat Dr. Coica, precum şi alte instituţii abilitate de lege în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Pompieri bine antrenaţi,dotaţi cu vechituri

Din momentul simulării efectuării apelului la numărul unic de urgenţă 112, timpul estimat pentru sosirea primelor autospeciale ale pompierilor a fost de şase minute. Au sosit cu un minut întârziere faţă de plan. Dar de acolo încolo, pompierii s-au mişcat coordonat şi rapid, fiind evident că au mai făcut o grămadă de antrenamente (ca să nu mai vorbim de faptul că toţi sunt deja experimentaţi, nu “boboci”).

S-a urcat scara rulantă spre etajele III şi IV ale clădirii Spitalului Judeţean pentru evacuarea în siguranţă a pacienţilor, s-au desfăşurat furtunele, chiar s-a pornit şi tunul de apă al uneia dintre maşinile de intervenţie. Doar că, dacă te uitai mai atent, unele furtune erau cât se poate de crăpate…

Per ansamblu, evident că acest exerciţiu s-a dovedit a fi unul extrem de util. O să mai fie, însă, şi exerciţiul de alarmare şi intervenţie la Spitalul Judeţean care se va desfăşura anul viitor fără a mai fi “trâmbiţat”, adică o simulare de intervenţie urgentă în condiţii cât mai aproape de realitate (fără dirijarea circulaţiei de către poliţişti, fără anunţarea instituţiei vizate), după cum a anunţat prefectul Radu Giurcă.

Un Comentariu la "Exerciţiu de stingere a incendiului la Ginecologie cu furtun crăpat"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.