1 Decembrie sărbătorit prin cântec, poezie şi voie bună la Odoreu

De obicei, sărbătorirea Zilei Naţionale a României are – din păcate – un persistent grad de monotonie din punctul de vedere al oamenilor de rând. Modalitatea seacă de marcare a acestei zile speciale prin tot felul de ceremonii făcute mai degrabă de parcă ar fi vorba de o plicticoasă obligaţie birocratică decât de una înalt-morală şi sufletească riscă să arunce în derizoriul cotidianului de peste an întreaga simbolistică profundă a ceea ce ar trebui să fie Ziua Naţională.

Totuşi, o salutară încercare de ieşire din tiparul “coroane de flori-discursuri-marş militar” a avut loc azi în comuna Odoreu. Mai exact, în holul Primăriei de acolo. A fost lansată o carte de poezie – “Scrisori nimănui” – a poetului Vasile Tarţa care conţine 70 de poeme, a fost prezentată mai apoi, de Felician Jurjea (directorul căminului cultural din Odoreu) o frumoasă incursiune în slovele şi cântecele româneşti. Adică, în opinia noastră, s-a făcut un firesc gest de evidenţiere a valorilor româneşti tocmai de Ziua Naţională.Fără scrobeli, fără morga oficialităţilor care-ţi taie tot cheful de a te bucura sincer de Ziua naţională. Singurul gest mai oficial a fost cuvântarea primarului Dumitru Pop care, după ce a scos în evidenţă semnificaţia istorică a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, le-a urat tuturor să încerce să-şi bucure sincer sufletele într-o astfel de zi deosebită.

La manifestarea de la Odoreu şi-au făcut simţită prezenţa şi copiii din corul şcolii generale care au cântat cântece tradiţional-patriotice româneşti. În program figura şi o extinsă Horă a Unirii în parcul din faţa primăriei, dar ploaia persistentă a împiedicat oamenii să iasă în aer liber în acest scop. Vremea nefavorabilă nu a fost, totuşi, băgată în seamă atunci când cei aproximativ 250 de participanţi au onorat invitaţia oficialităţilor locale la masa tradiţională (cu sarmale de post, vin fiert şi sucuri) întinsă în incinta Căminului cultural.

O atitudine cel puţin nepotrivită au avut consilierii locali ai PDL şi UDMR care nu au binevoit să apară la evenimentul dedicat Zilei Naţionale. Din nefericire, se adevereşte astfel ceea ce scriam la începutul acestui articol: simbolistica Zilei Naţionale riscă să dispară, încet-încet, din sufletele oamenilor care se încăpăţânează să rămână în micimea vrajbelor politice…

3 Comentarii la "1 Decembrie sărbătorit prin cântec, poezie şi voie bună la Odoreu"

  1. Pingback: Am revenit în sfârșit! | Blogul lui Nea Costache

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.