Una dintre expresiile răspândite ale iniţiaţilor în mistica orientală Zen este formulată astfel: “cine ştie, nu vorbeşte; cine vorbeşte, nu ştie” – şi pare să fie unul dintre principiile favorite ale ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. Acesta a fost azi traseist printr-o parte a judeţului Satu Mare, scopul oficial al vizitei sale fiind formulat astfel într-un comunicat de presă de ieri al ministerului pe care-l păstoreşte:
“Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea va efectua duminică, 28 noiembrie a.c., o vizită de lucru planificată în garnizoanele Oradea, Carei şi Satu Mare. Ministrul apărării va depune la Carei o coroană de flori la Ansamblul Monumental, în cadrul ceremoniei militare care se va desfăşura, începând cu ora 12.00, în contextul sărbătoririi Zilei Naţionale a României. La activitate vor fi prezente soţiile eroilor căzuţi la datorie în misiuni în teatrele de operaţii sau pe teritoriul naţional.
Începând cu orele 13.00, ministrul Gabriel Oprea va vizita locaţia din Strada Poligonului din Satu Mare, transferată din administrarea M.Ap.N. în cea a administraţiei publice locale, unde se derulează proiectul de construire a 140 de locuinţe în sistem ANL, dintre care jumătate vor fi repartizate militarilor.
Ministerul Apărării Naţionale a iniţiat în acest an un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cu autorităţile locale pentru construirea de locuinţe pentru tineri, în regim ANL. Proiectele demarate în judeţele în care Armata dispune de spaţii şi terenuri excedentare vor rezolva problema locuinţelor pentru tinerii militari aflaţi la începutul carierei. În toate aceste situaţii, condiţia pentru transferarea terenurilor către autorităţile locale a fost ca procente cuprinse între 30 şi 50 la sută din numărul de locuinţe care se vor realiza să revină tinerilor militari.
Domnul Gabriel Oprea se va întâlni, în continuarea vizitei de lucru de la Satu Mare, cu personalul militar şi civil din garnizoană, în cazarma Batalionului 52 Geniu. Ministrul apărării naţionale va inspecta, cu această ocazie, şi Cercul Militar Satu Mare, care îşi redeschide porţile în condiţii normale de funcţionare. Una dintre problemele prezentate ministrului, la data de 9 octombrie a.c., cu prilejul precedentei vizite în garnizoană, a fost cea a necesităţii de reabilitare a Cercului Militar, în beneficiul personalului activ al M.Ap.N, precum şi al cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi veteranilor de război. Ministrul Oprea a dispus atunci măsuri urgente pentru readucerea clădirii la starea normală şi a fixat data de 1 decembrie ca termen pentru reabilitarea spaţiilor.
Vizita în garnizoanele din nordul ţării se înscrie în seria activităţilor planificate şi desfăşurate de conducerea MApN pentru cunoaşterea concretă, la faţa locului, a condiţiilor de muncă şi de viaţă ale personalului militar şi civil şi pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru rezolvarea cu operativitate a situaţiilor cu care acesta se confruntă. În cadrul întâlnirilor pe care le va avea cu personalul M.Ap.N., din aceste garnizoane, ministrul Gabriel Oprea, însoţit de generali şi ofiţeri din conducerea Armatei, va discuta despre stadiul îndeplinirii obiectivelor operaţionale, despre proiectele legislative şi instituţionale realizate în acest an pentru soluţionarea problemelor de natură socială ale militarilor activi şi în rezervă, ale personalului civil şi ale veteranilor de război.“
Program pe “mute”, de 4 minute jumate, la Carei
Ministrul Gabriel Oprea, generalul de brigadă Avram Cătănici – comandantul Diviziei 4 infanterie “Gemina” – şi alţi ofiţeri din cadrul Statului Major al armatei române, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor judeţene sătmărene (prefectul Radu Giurcă, preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad) au depus coroane de flori la Ansamblul Monumental din Carei pentru a marca în avans sărbătorirea Zilei Naţionale a României de la 1 decembrie şi au asistat la defilarea gărzii de onoare. Ministrul Apărării nu a ţinut absolut nici o cuvântare, întregul cerremonial durând doar 4 minute şi jumătate.
Vizita scurtă de tot la terenul ipoteticelor blocuri ANL
După ce întreaga delegaţie a ajuns înapoi la Satu Mare, ministrul Gabriel Oprea a fost să vadă cu ochii lui terenul de pe str. Poligonului din municipiul Satu Mare pe care s-a preconizat să fie construite locuinţe ANL. În comunicatul de presă al MApN prezentat mai sus scrie că pe terenul respectiv ” se derulează proiectul de construire a 140 de locuinţe în sistem ANL, dintre care jumătate vor fi repartizate militarilor. Ministerul Apărării Naţionale a iniţiat în acest an un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cu autorităţile locale pentru construirea de locuinţe pentru tineri, în regim ANL. Proiectele demarate în judeţele în care Armata dispune de spaţii şi terenuri excedentare vor rezolva problema locuinţelor pentru tinerii militari aflaţi la începutul carierei.” Este, totuşi, greu de crezut că la nivelul acestui minister nu se ştie faptul că tocmai unul dintre “parteneri” – în speţă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus discreţionar de Elena Udrea – a blocat derularea acestui proiect. Având în vedere că, în cadrul acestei vizionări grăbite a terenului, în preajma ministrului Oprea a fost şi primarul Sătmarului, Iuliu Ilyes, poate s-a aflat cu această ocazie şi despre “piedicile” puse promiţătorului proiect ANL.
Ministrul nu e la curent cu ultimele hotărâri de guvern
Ajuns, în jurul orei 13,30, la sediul renovat al “Casei Armatei” de pe str. Petofy din Satu Mare, ministrul Gabriel Oprea a răspuns oarecum sictirit unor întrebări puse de ziariştii prezenţi. Iată principalele sale declaraţii:
Sătmăreanul: Puteţi să ne spuneţi cât a costat renovarea de aici ? ”
Ministrul Gabriel Oprea : “Această clădire a fost făcută, reabilitată cu banii care au fost alocaţi normal pentru reparaţiile curente… deci nu au fost bani extrabugetari… Mai ales că bugetul Armatei este unul de avarie, aşa cum am tot spus de când am fost numit ministru, şi-l folosim să ne îndeplinim misiunile mai ales în teatrele de operaţii, în cadrul în care Armata României este cel mai bun ambasador al României, astăzi, în lume. Şi cu banii bugetului pe care-l avem, acest buget de avarie, facem reparaţii curente, cu multă muncă, cu voluntariat am reuşit să reabilităm un simbol al Armatei Române cu toată simbolistica de rigoare de aici din Satu Mare şi din Carei.”
Sătmăreanul: “Dar nu aţi avansat o cifră referitoare la costurile reabilitării “Casei Armatei”…
Ministrul Gabriel Oprea: “V-am spus că, cu banii pe care-i avem – deci nu am nici un leu extrabugetar în plus – am reparat o clădire care nu a mai fost reparată din ’74 şi acum Armata Română este prezentă aici, cu steagul României în Satu Mare… Altă întrebare, vă rog…
Gazeta de Nord-Vest: “În legătură cu demiterea fostului comandant al batalionului de geniu, ne puteţi spune cine va fi pus în locul lui ?”
Ministrul Gabriel Oprea: “În primul rând, noi am venit în Satu Mare pentru că se apropie ziua de 1 Decembrie şi am depus o coroană împreună cu oficialităţile locale – primar, prefect – şi cu reprezentanţii Armatei la Carei. Am vizitat un teren pe care-l avem, de 4 hectare, împreună cu autorităţile publice locale – în speţă Primăria – pe care se construiesc aproximativ 140 de locuinţe ANL… ANL ştiţi ce e, un program social… şi pentru tinerii de aici din Satu Mare, şi pentru militarii tineri. Şi noi avem militari tineri cu copii mici, cu credite la bănci. Şi ştiţi ce înseamnă să ai o locuinţă… Apoi am venit să vedem renovarea de aici, clădirea fiind un simbol al Armatei Române… Am vizitat şi batalionul. Domnul de care mă întrebaţi, comandantul, a fost promovat. Deci nu a fost demis. este acum la comandă locţiitorul şi va fi numit în viitor alt comandant, bineînţeles. Poate vă şi invităm atunci, dacă doriţi…
Sătmăreanul: “Când se semnează protocolul de predare a fostei garnizoane de la Odoreu pe care ministerul dumneavoastră o dă construirea acelui cămin de bătrâni ?
Ministrul Gabriel Oprea: “Este un proiect în comun, al Ministerului Apărării Naţionale şi al comunităţii locale, prin care se construieşte un aşezământ, în care Armata pune terenul iar comunitatea locală, din fonduri europene sau din fondurile comunităţii locale, îl construim împreună şi-l împărţim împreună. Când hotărârea de guvern este gata, protocolul va fi foarte rapid, în curând…
Sătmăreanul: Păi hotărârea de guvern a fost deja publicată în Monitorul Oficial
Ministrul Gabriel Oprea: ” Deci nu depinde de noi… Eu vorbesc că în curând… Important este să-l terminăm şi să-l dăm oamenilor. Fiţi convinşi că în toate proiectele în care ne-am implicat, cel puţin de când sunt eu… De exemplu, avem proiecte de aproape 7500 de locuinţe ANL, programul social, toate fiind funcţionale şi-n toate s-au implicat autorităţile locale care sunt direct interesate, cum este şi cazul la Satu Mare. Am fost cu domnul primar, lucrează la canalizare şi am înţeles că Ageţia Naţională de Locuinţe va intra şi va începe lucrările.”
După aceste schimburi de cuvinte – că informaţii ministeriale au fost cam puţine -, s-a intrat la partea de protocol a marcării reabilitării “Casei Armatei”.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ştie şi nu spune cât a costat reabilitarea clădirii “Cercul Armatei” din municipiul Satu Mare(clădire care realmente trebuia – şi merita – renovată). Chiar dacă, aşa cum a spus chiar el, a fost vorba de bani de la “bugetul de avarie” al MApN. Adică bani publici. Iar informaţia referitoare la aceste costuri este, implicit, una de interes public.
Pe de altă parte, ministrul Oprea habar nu are că deja a fost publicată hotărârea de guvern nr. 1083 în Monitorul Oficial 761 din 15 noiembrie 2010, hotărâre prin care este atribuit comunităţii locale imobilul fostei garnizoane militare din Odoreu pentru a se amenaja acolo un cămin de bătrâni.
Pingback: Ministrul Oprea, pe topoganul penal după ce l-a pus dracu’ să vină la Satu Mare | Satmareanul - ziar online de Satu Mare