Cea mai bună ţară pentru a porni o afacere

183 de tari sunt confruntate pentru a stabili eficienta sau ineficienta lor.

Clasificarea progreselor facute de fiecare tara, in ceea ce priveste crearea avantajului de a-ti intemeia o afacere. Raportul anual “ Doing business 2011” realizat de Banca Mondiala si de International Finance Corporation, analizeaza conceptul de afacere din diverse puncte de vedere: facilitati in crearea unei societati si a avizelor de construire, costul birocratiei, protectia investitorilor si a proprietatii intelectuale, accesul la credite, sistemul fiscal, legislatia muncii, respectarea angajamentelor contractuale.

La nivel global, ramane mai usor a face afaceri in economiile dezvoltate de Organizatiile pentru cooperare si dezvoltare si este mai dificil in Africa sub-sahariana si in Asia meridionala. Pentru al 5-lea an consecutiv , Singapore conduce in ceea ce priveste oportunitatea crearii afacerii, urmata de Hong Kong, China, Noua Zeelanda , Marea Britanie si SUA. Dar tarile in curs de dezvoltare sunt din ce in ce mai active: in ultimul an, 66% dintre acestea au adoptat o reforma legislativa in acest sens pe cand doar cu 6 ani in urma aceasta reforma a fost adoptata doar de 34% din tarile in curs de dezvoltare.

Criza economica a impins Guvernele tarilor sa adopte masuri strategice

In cursul anului 2010 multe guverne au adoptat politici stranse in favoarea societatilor mici si mijlocii pentru sustinerea gradul de ocupare al fortei de munca . Mai mult de jumatate dintre reformele luate au fost concentrate pe crearea de avantaje in initierea de noi activitati antreprenoriale prin simplificarea fiscalitatii , al platilor taxelor si simplificarea procedurii de declarare a falimentului. Utilizarea noilor tehnologii a permis reducerea costurilor si duce la o mai mare transparenta in sistemul birocratic al administratiilor.

Rezultate si Clasamente

In ultimi 5 ani , 85% dintre cele 183 de economii analizate au simplificat conceptul de “business”in care opereaza societatile.

Tarile care a derulat o mare actiune de reformare si care au inaintat in clasament cel mai mult sunt: Kazakstan(+15 pozitii), Tajikistan(+10) si Ungaria (+6). In Kazakstan imbunatatirea conditiilor pentru inceperea unei afaceri, obtinerea avizelor de construire, pritectia investitorilor si legislatia transfrontaliera au dus natiunea asiatica pe pozitia 59.

Topul primilor 10 este completat cu Africa Sud-Sahariana-Ruanda, Capo Verde, Zambia, Peru, Vietnam, Groelanda si Brunei Darussalam. China si India sunt pozitionate printre primele 40 de economii cu cele mai mari progrese , pe cand printre primele 30 economii se situeaza tarile din regiunea Africa Sub- Sahariana ocupand o treime dintre aceste 30 de pozitii.

Zonele de dezvoltare(progres)

La nivel mondial, mai mult de jumatate din modificarile legislative inregistrate in cursul anului trecut priveste o mai mare facilitate in crearea de noi societati , politici fiscale si plata taxelor. Multe imbunatatiri priveste noua tehnologie. “Noua Tehnologie sta la baza unei aplicari mai bune a normelor legislative peste tot lume”, a spus Janamitra Devan, Vicepresidente pentru serviciile financiare si dezvoltare al sectorului privat din cadrul Bancii Mondiale. “Tehnologia da conformitatea cu mai multa usurinta, mai ieftin si mai transparent.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.