Dacă nu vreţi s-o păţiţi, duceţi carnea de porc la analiză !

Doar aproximativ 10% din cantitatea totală de carne rezultată în urma tăierilor de porci pentru consum familial ajunge să fie analizată din punct de vedere sanitar-veterinar în decursul unui an. Adică foarte puţin. Informaţia a fost confirmată astăzi de Dorin Maurer, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentate recomandările insistente şi pregătirile minuţioase ale acestei instituţii pentru această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă. Secondat discret de medicul veterinar Eugen Mureşan – purtătorul de cuvânt al DSVSA Satu Mare -, directorul Dorin Maurer a început prin a comunica faptul că “întreaga activitate de control sanitar-veterinar se va intensifica în această perioadă pentru că şi consumul se va intensifica în urma sacrificărilor tradiţionale de porci care vor urma”. În acest context, se recomandă insistent efectuarea examenului trichineloscopic la carnea fiecărui porc care va fi sacrificat, această examinare fiind o măsură absolut necesară pentru evitarea certă a consumului accidental de carne infestată cu larva “trichinella spiralis” care, în anumite cazuri, poate duce chiar şi la moarte.

Peste 2000 de examinări trichineloscopice, în decembrie

Conform unei scurte statistici prezentate de directorul DSVSA Satu Mare, pe tot parcursul anului trecut au fost efectuate în total 3887 de examene trichineloscopice, din care 1810 au fost făcute doar în luna decembrie (în special în săptămânile de dinainmtea Crăciunului).
În acest an, până în prezent au fost verificate trichineloscopic 2390 de probe de carne de porc, estimându-se pentru perioada imediat următoare că vor mai fi efectuate aproximativ 2000 de astfel de examinări. Chiar şi în aceste condiţii, la verificările sanitar-veterinare ajung probe doar de la 10% din totalul animalelor tăiate în gosdpodăriile populaţiei din judeţul Satu Mare, ceea ce înseamnă că riscurile de îmbolnăvire cu trichineloză continuă să fie destul de ridicate – mai ales că legislaţia actuală cu prevede obligativitatea efectuării examinărilor sanitar-veterinare şi face referiri doar la “recomandări” în acest sens.

Daţi 7 lei, dar ştiţi o treabă

Directorul Dorin Maurer afirmă răspicat că “dacă nu se examinează carnea de porc din punct de vedere trichineloscopic, există un considerabil risc de sănătate şi se pierd şi despăgubirile acordate de stat, la valoarea pieţei, pentru porcul care a avut carnea infestată. Prin urmare, ar fi foarte bine dacă fiecare persoană care a sacrificat vreun guiţător ar duce la cel mai apropiat medic veterinar probe de carne pentru a fi examinate, ca să fie sigură că – măcar din acest punct de vedere – nu va avea grave probleme de sănătate ulterioare. Oricum, se recomandă apelarea la veterinari sau la măcelari avizaţi pentru prelevarea corectă a probei de carne care urmează a fi supusă analizelor veterinare.

În luna decembrie, având în vedere prognozata creştere a numărului de examinări trichineloscopice, toate circumscripţiile sanitar-veterinare din pieţele agroalimentare din Satu Mare, Carei, Tăşnad şi Negreşti Oaş vor avea următorul orar de funcţionare: de luni până vineri între orele 8 – 16, sâmbăta între orele 8 – 15 şi duminica între orele 8 – 13. La aceste circumscripţii sanitar-veterinare de stat, taxa de examinare trichineloscopică este de 7 lei. La nivelul comunelor din judeţ, tariful de examinare este stabilită de fiecare veterinar cu liberă practică în parte. Potrivit directorului Dorin Maurer, doar în 28 de comune din judeţul Satu Mare (dintr-un total de 62 !) există trichineloscop. În Odoreu, chiar autorităţile locale au cumpărat unul pentru a-l pune la dispoziţia populaţiei.

În cazul în care cetăţenii fac imprudenţa să nu fi examinat trichineloscopic carnea de porc pe care o consumă şi ulterior au simptome asemănătoare crizelor de reumatism sau gripei (dureri musculare şi articulare puternice, oboseală accentuată, dureri de ochi, febră etc.), ar face bine măcar să se prezinte la medic (unul uman, tura asta – nu veterinar !) cât mai urgent posibil pentru a evita măcar riscul de deces, dacă nu au catadicsit să-l evite pe cel de sănătate.

Un Comentariu la "Dacă nu vreţi s-o păţiţi, duceţi carnea de porc la analiză !"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.