Mâine se semnează superinformatizarea Consiliului Judeţean


Consiliul Judeţean are ambiţii mari de modernizare, aproape de cerinţele secolului XXI, a posibilităţii de interacţiune cu cetăţenii. Şi nu numai că are ambiţii, dar vrea să demonstreze că se pot realmente pune în practică şi că nu e vorba de palavre şi “sefeuri”.

Proiectul ”Sistem informatic integrat al judeţului Satu Mare realizat la nivelul Consiliului Judeţean pentru facilitarea accesului electronic al cetăţenilor şi instituţiilor la serviciile administrative”, a fost selectat şi aprobat pentru co-finanţare cu sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 3.672.374,08 lei, finanţarea nerambursabilă fiind de 2.180.058.02 lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean, Iosif Moldovan – secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – va semna mâine dimineaţa la ora 10 contractul de finanţare a ambiţiosului proiect. La semnarea acestuia vor mai participa Ştefan Gati, secretar general adjunct al SGG şi vicepreşedintele Romsilva Balogh Alexandru (cu statut de observatori, bineînţeles, ei fiind originari din judeţul Satu Mare).

Se informatizează tot, tot, tot

Proiectul contribuie la realizarea obiectivul specific al Axei prioritare 3 prin punerea la dispoziţia cetăţnilor şi a mediului de afaceri a unor servicii administrative care vor contribui la promovarea interacţiunii directe şi nemijlocite între administraţia publică şi întreprinderi sau cetăni, crescându-se astfel nivelul de comunicare şi competitivitatea economică.

Sistemul integrat va avea la bază un portal interactiv cu funcţionalităţi de e-administraţie care va permite oferirea către cetăţeni a 6 servicii electronice interactive de tip e-administraţie:

1. Amenajarea teritoriului şi urbanism;

2. Asistenţă socială;

3. Administraţie publică – care va oferi servicii precum: programare audienţe, petiţii, reclamaţii şi sesizări, informare online;

4. Drumuri şi transporturi;

5. Plăţi online

6. Mesagerie care va oferi servicii de notificare şi comunicare inter-instituţională, pentru a îmbunătăţi astfel interacţiunea între aceştia şi Consiliul Judeţean.

Şi pe dinăuntru, nu doar în exterior

De asemenea, noul sistem informatic integrat va contribui la eficientizarea activităţilor interne ale Consiliului Judeţean care contribuie la furnizarea serviciilor electronice către cetăţeni, acestea fiind:

1. Contabilitate generală, furnizori, clienţi, încasări;

2. Gestiune stocuri;

3 Aprovizionare;

4. Active fixe (corporale şi necorporale);

5. Financiar;

6. Resurse umane şi salarizare;

7. Achiziţii publice.

Durata de realizare a investiţiei este de 14 luni de la începerea procedurilor de achiziţie publică necesare realizării proiectului. Pentru judeţul Satu Mare, acest proiect este primul câştigat în domeniul IT, iar în prezent se lucrează pentru a se depune spre finanţare un nou proiect ce vizează un sistem informatic integrat la nivelul spitalelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.