Neschimbatul Laszlo Tokes, în judeţul Satu Mare

Vicepreşedintele Parlamentului European, fostul episcop reformat Laszlo Tokes, a fost ieri în judeţul Satu Mare în principal pentru a participa la manifestarile dedicate celor 133 de ani de la naşterea poetului Ady Endre, dar şi pentru a-şi prezenta poziţia atât în probleme de organizare internă a bisericii reformate din Ghenci, cât şi în ceea ce priveşte chestiunile legate de punerea sa sub acuzare de către DIICOT Bucureşti. Toate acestea au fost prezentate împreună cu subiecte mai vechi pe care Laszlo Tokes le abordează constant: necesitatea dobândirii unei reale autonomii pentru minoritatea maghiară din România, conflictul deschis cu „maghiarii mercenari” din UDMR etc.

Chiar şi de data asta au fost vizibile şi din satelit fricţiunile sale cu UDMR-ul, Laszlo Tokes preferând să marcheze omagierea poetului Ady Endre separat de manifestarea cu scop similar organizată de unul dintre udemeriştii de frunte din Satu Mare, Muzsnay Arpad. Astfel că, în mod cu totul neobişnuit, s-a organizat – de către adepţii lui Laszlo Tokes – un mic  „serviciu memorial” pentru marcarea celor 133 de ani de la naşterea poetului  Ady Endre şi în localitatea Ghenci, ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

Oficialii ungari, împărţiţi şi ei


În localitatea Ady Endre, manifestările comemorative au început cu o slujbă oficiată la biserica reformata la care au participat reprezentanţi ai  Parlamentului Ungariei, prim-consulul Republicii Ungare la Cluj – Barabas Janos -, subsecretarul de stat în guvernul ungar Szilard Csaba, primarii udemerişti din Carei şi Tăşnad, oficialităţi locale.

După terminarea slujbei, au început cuvântările în faţa statuii poetului omagiat, intercalate între recitările din creaţia poetică a lui Ady Endre.

Europarlamentarul Tőkés László a atacat, în discursul său, „regretabila politizare” a unui astfel de eveniment cultural – cu toate că el însuşi a avut virulente accente critice la adresa UDMR şi a „tergiversării” soluţionării problemei maghiare din Transilvania.

După lansarea unor cărţi reeditate din creaţia lui Ady Endre –cărţi apărute la editura „Dacia XXI” condusă de Ion Vădan -, manifestările omagiale s-au împărţit în două: cei din UDMR şi marea majoritate a oficialilor ungari s-au dus la Tăşnad, Laszlo Tokes a pornit spre Ghenci însoţit de subsecretarul de stat ungar Szilard Csaba şi de Nemes Csaba, liderul spiritual reformat al „Bisericii Ardealului” din Budapesta.

Amestec de religie, politică şi fraze anti-româneşti

La biserica reformată din Ghenci, „serviciul memorial” a început ieri în jurul orei 15,30, cu o întârziere de aproape o jumătate de oră. Erau prezente doar aproximativ 75-80 de persoane, nefiind ocupată decât cel mult o jumătate din biserică. Ca în orice biserică reformată maghiară din România, în interior este arborat steagul Ungariei, sub inscripţia „Cinstirea este numai pentru Dumnezeu”. După obiceiul cultului reformat, totul a început cu intonarea psalmilor. Apoi, memoria şi importanţa culturală a lui Ady Endre au fost scoase în evidenţă de Csaba Nemes, pastor al „Bisericii Ardealului” din  Budapesta, care a continuat apoi cu o predică bazată pe pasaje biblice din a  treia carte a profetului Daniel (8-12 şi 19-23).

Discursurile celor doi oficiali ungari au ţintit, evident, ideea conservării cu orice preţ a unităţii maghiarilor de pretutindeni. „Ne-am întrebat adesea dacă există, pentru noi, speranţă după Trianon, după comunism, după dramele naţionale din ultimii 20 de ani, după perioada grea de criză prin care trecem acum. Da, există asemenea speranţe pentru că noul Parlament ungar şi noul guvern au început să ia măsurile cu adevărat necesare pentru maghiarii de pretutindeni, inclusiv din România. De la 1 ianuarie 2011 poate fi dobândită cetăţenia ungară de către toţi maghiarii care locuiesc în bazinul intra-carpatic. Noua conducere din Ungaria are o întreagă strategie politică naţională, nu doar un secretariat de stat pentru maghiarii care nu locuiesc în patria-mamă. Biserica reformată este un adevărat partener strategic al guvernului ungar. Până acum nu a existat nici o coerentă politică naţională, nici o coerentă politică bisericească, nu exista dialog între aceste două componente şi asta a îngreunat foarte mult lucrurile. Se vor aloca din viitorul buget al Ungariei câteva miliarde de forinţi pentru susţinerea bisericilor reformate din bazinul intra-carpatic. Ţelurile noastre naţionale trebuie să se îndeplinească atât în ceea ce priveşte Partium-ul, cât şi ţinutul secuiesc şi Ardealul” – a declarat unul dintre oficialii ungari prezenţi lângă Tokes Laszlo. Subsecretarul de stat Szilard Csaba a susţinut că „acum din nou putem să ne spunem clar doleanţele naţionale. Trăim în Europa, iar sentimentul naţional trebuie să se simtă peste tot până în Covasna, Slovacia şi Croaţia, iar posibilitatea dobândirii cetăţeniei ungare este unul dintre paşii necesari. Trebuie să se treacă peste ambiţile individualiste şi âîntărite toate legăturile posibile între toţi cei de naţionalitate maghiară.”

Laszlo Tokes – discursul obişnuit plus ceva anticorupţie

Cel mai aşteptat discurs din biserica reformată din Ghenci a fost cel al lui Laszlo Tokes. Acesta a început prin a aminti situaţia conflictuală cu fostul pastor reformat din localitate, Bathory Gyula, pe care l-a acuzat că „a făcut dispăruţi peste 170.000 de dolari” înainte de a-i fi ridicat, în urmă cu vreo trei ani, dreptul de mai oficia slujbe religioase. Apoi a trecut la „absurditatea” acuzaţiilor pe care i le aduce DIICOT Bucureşti, care l-a pus sub învinuire pentru că, în vară, el ar fi instigat populaţia din ţinuturile secuieşti să iasă în stradă pentru dobândirea autonomiei. A trecut, elegant-dispreţuitor, peste acuzaţia de a fi fost informator plătit akl Securităţii formulată în urmă cu câteva zile de vicepreşedintele Partidului Conservator Bogdan Diaconu.

Bineînţeles, Laszlo Tokes nu a uitat de criticile aduse „maghiarilor mercenari” din UDMR, făcând referiri atât la Marko Bela, cât şi la deputatul sătmărean Varga Attila. Şi n-a uitat nici să menţioneze că „românii iar vor să ne strice drumul şi aspiraţiile de autonomie”.

La un moment dat, mai spre final, Laszlo Tokes a afirmat că „Din Europa văd foarte limpede cum e cu corupţia din România. E clar că reforma Justiţiei nu a început pentru că ar trebui să înfunde puşcăria prea mulţi, astfel că nu există în realitate nici o luptă cu corupţia, totul este doar o prefăcătorie.”

3 Comentarii la "Neschimbatul Laszlo Tokes, în judeţul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.