Profesorii se-ntreabă dacă mai există viaţă după Crăciun

Profesorii se află în faţa unui risc major: acela de anu-şi primi salariile tocmai în decembrie, „luna cadourilor”. Nu de alta, dar aşa-numita rectificare bugetară taie urât din bugetul Educaţiei şi al primăriilor. Însă, în timp ce profesorii se tem că nu îşi vor mai lua lefurile în ultima lună a anului, ministrul Daniel Funeriu „dă asigurări” că aceste costuri sunt asigurate.

Sindicaliştii din învăţământ consideră că rectificarea bugetară îi va afecta pe profesori, existând riscul real ca aceştia să nu îşi primească salariile la sfârşit de an, aceştia argumentând că se iau mulţi bani de la Miniserul Educaţiei. În ceea ce priveşte creşterile salariale, tot sindicaliştii din domeniul Educaţiei susţin că acestea sunt, de fapt, o mare minciună: în condiţiile în care în prezent salariile sunt diminuate cu aproximativ 40%, prin mult trâmbiţata creştere de 15% anunţată de guvernanţi nu se acoperă nici măcar jumătate din diminuarea totală reală a salariilor pe care au suferit-o în ultima jumătate a acestui an.
Culmea este că, deşi personalul din învăţământ este nemulţumit de noile prevederi, nu se anunţă nici măcar vreo umbră de mişcări de protest în acest sfârşit de an. Conform declaraţiilor vicepreşedintelui sătmărean al FEN, Ioan Drăgan (foto), „sunt şanse ca profesorii să reacţioneze abia în februarie sau martie şi să fie adevărate revolte stradale”. Asta numai în cazul în care – zicem noi -, aceştia vor trece cu bine peste iarnă.

În prezent o femeie de serviciu angajată a sistemului de învăţământ câştigă 350 de lei pe lună.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va pierde 40 de milioane de lei la rectificarea bugetului de stat pe 2010, potrivit proiectului ordonanţei de urgenţă pe această temă, după ce la prima rectificare, în august, a rămas fără alţi 494 de milioane de lei. După cum lesne se poate remarca, profesorii sunt consideraţi de actualii guvernanţi drept nefericite fiinţe bune pentru sacrificiu. Doar că, spre deosebire de acestea, ei nu sunt puşi la îngrăşat înaintea execuţiei finale de dinainte de Crăciun…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.