De ce nu vrea cu nici un chip să-şi dea demisia ministrul Internelor, Traian Igaş ?

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Constantin Igaş, s-a rătăcit azi prin judeţul Satu Mare. Pretextul ? Evaluarea frontierelor interne al Uniunii Europene prin vizitarea punctelor de trecere a graniţei cu Ungaria de la Urziceni şi Petea. La Halmeu, adică la graniţa cu ucrainienii pe unde vin mai ieftinele ţigări de contrabandă, nu s-a dus. În periplul său, ministrul Internelor a fost însoţit de chestorul principal de poliţie (un fel de general, care va să zică) Ioan Buda – şeful Poliţiei de Frontieră din România. Vizita de lucru a început dimineaţa după ora 8 (la Urziceni), a continuat în jurul orei 10,45 la Petea şi după aceea cei doi demnitari au ajuns pe la 11,30 la Prefectura judeţului Satu Mare unde ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, s-a întâlnit cu şefii de la Poliţie, Jandarmi, Poliţie de frontieră şi ISU din judeţul Satu Mare. Asta după ce a mai avut discuţii protocolare cu primarul Iuliu Ilyes şi preşedintele Consiliului judeţean, Csehi Arpad.

Primele opinii de ministru nou şi de “frontierist”-şef

După ora 13, în sala mică de şedinţe a Prefecturii a avut loc o scurtă conferinţă de presă susţinută de ministrul Traian Igaş, şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda şi de prefectul Radu Giurcă. Acesta din urmă a făcut oficiile de gazdă şi, după ce a făcut prezentările, a mulţumit pentru faptul că ministrul de Interne a venit la Satu Mare la puţin timp după numirea sa în funcţie.

Ministrul Traian Igaş a început prin a declara că a făcut deplasarea în această parte a ţării deoarece a dorit să vadă “gradul de degradare a spaţiilor de la vămi, pentru gestionarea corespunzătoare a acestora, în ideea de a le preda comunităţilor locale”. El a făcut observaţia că judeţul Satu Mare “este unul cu specific aparte” datorită faptului că este situat la graniţa cu Ungaria – care este frontieră internă a UE – şi la cea cu Ucraina (asta fiind “frontiera externă”). Oricum, a precizat ministrul, procesul de aderare a României la spaţiul Schengen decurge bine, fiind încheiate şase capitole (din şapte) de evaluare, ultimul urmând să fie discutat cu oficialii europeni în luna decembrie.

Ministrul, mai “boboc” în funcţie, a declarat că a observat faptul că sunt foarte mulţi şefi de armă care nu au o comunicare tocmai bună nici între ei şi nici cu ministerul: “”Am vrut să transmit tuturor un semnal din partea mea pentru o bună colaborare, pentru că din informaţiile pe care le-am avut încă de la începutul instalării mele, foarte mulţi şefi de armă, şi la nivel central şi la nivel judeţean, nu comunică foarte bine, nu relaţionează foarte bine şi atâta timp cât vom continua să lucrăm separat sigur că rezultatele nu vor apărea şi nu vor fi la nivelul pe care noi ni-l dorim. Din acest punct de vedere, cred că am transmis cum trebuie acest mesaj şi cred eu că a fost recepţionat corespunzător în ceea ce priveşte munca noastră pe viitor.”

Şeful Inspectoratului general al Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda – orădean şi vechi amic de-al fostului ministru Vasile Blaga – a afirmat că instituţia pe care o conduce a primit dotări moderne pentru securizarea frontierelor în vederea aderării României la spaţiul Schengen, echipamentul fiind în valoare de 195 de milioane de euro, astfel că “suntem perfect operaţionali în proporţie de 98% din punctul de vedere al mobilităţii şi dotării”.

Când colegii de la “Gazeta de Nord-vest” l-au încolţit cu întrebările referitoare la acuzaţiile de complicitate la contrabanda de ţigări “a conducerii judeţene a poliţiei de Frontieră”, chestorul Ioan Buda s-a arătat sceptic cu privire la veridicitatea acestora din moment ce subordonaţii săi sunt monitorizaţi de DGA, DGIPI şi DNA.

“Nu se pune problema să-mi dau demisia !”

După declaraţiile menţionate mai sus, au început întrebările jurnaliştilor. Redactorul ziarului online Sătmăreanul l-a întrebat pe ministrul Traian Igaş dacă nu consideră că ar fi necesară demisia sa de onoare în urma asasinatului de la Piatra Neamţ şi a urmărilor acestuia care au culminat cu scandalurile mediatizate dintre şefii Poliţiei Române. Nu de alta, dar şi Vasile Blaga şi-a dat demisia de onoare din cauza unui eveniment cu largi ecouri în opinia publică – mitingul poliţiştilor din faţa Cotroceniului – şi care a fost urmat de scandaluri aferente. Ministrul Traian Igaş a răspuns: “Nu cred că se pune problema să-mi dau demisia ! Eu abia am ajuns la conducerea acestui minister, sunt într-o perioadă în care fac evaluări şi sunt într-o perioadă în care analizez ce se întâmplă în minister, iar într-o perioadă relativ scurtă voi veni în faţa opiniei publice să spun ce am constatat şi ce voi face mai departe. Şi o analiză în ce priveşte cazul de la Piatra Neamţ o voi avea săptămâna viitoare”.
De asemenea, ministrul de Interne a spus că va lua măsuri şi în ceea ce priveşte conflictul deschis dintre secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi chestorul Petre Tobă după ce – aţi ghicit ! – va avea “o analiză” la îndemână. Păi, cum să-şi dea omul demisia de onoare dacă nu are o “analiză” pe tema asta ? Corect…

În schimb, a afirmat hotărât că este întru totul de acord cu afirmaţia făcută de preşedintele Traian Băsescu referitoare la necesitatea reformării instituţiei Poliţiei: “E clar că trebuie să încercăm să modernizăm Poliţia din România. Suntem stat membru în Comunitatea Europeană, suntem un stat care îşi propune ca în 2011 să adere la Schengen şi, categoric, trebuie să preluăm modelele europene care s-au dovedit mult mai eficiente decât modelul sovietic după care probabil s-a lucrat şi în România.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.