Prima vizită oficială în afara Bucureştiului a ambasadorul Israelului în România – Dan Ben Eliezer – a avut loc astăzi la Satu Mare, fiind prilejuită în principal de un important eveniment din viaţa comunităţii evreieşti: desfăşurarea simpozionului “Holocaustul în România. Evrei sătmăreni fără morminte”.
După sosirea în Satu Mare, Excelenţa sa Dan Ben Eliezer a participat la o discuţie protocolară cu prefectul Radu Octavian Giurcă, discuţie la care presa nu a avut acces. Cât timp a avut loc acest dialog, în secretariatul Cancelariei prefectului au stat în permanenţă cei trei membri ai gărzii de corp a ambasadorului. Redactorul de la Sătmăreanul era singurul ziarist prezent în zonă.
Amănunte generaliste despre cele vorbite în biroul prefectului am primit doar printr-un comunicat de presă remis de consilierul pentru mass-media Daliana Lazăr, comunicat pe care îl redăm în continuare:
“Prefectul Radu Giurcă a avut azi o întâlnire cu Excelenţa Sa Dan Ben-Eliezer, ambasador al Statului Israel în România. Acesta a sosit însoţit de deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, de doamna Irina Cajal–Marin, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi de Nicolae Decsei, preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare.
Excelenţa Sa a mulţumit prefectului pentru sprijinul acordat comunităţii evreilor din Satu Mare şi pentru implicarea sa în organizarea simpozionului “Holocaustul din România. Evreii sătmăreni fără morminte”. A precizat că relaţiile dintre ţara noastră şi statul Israel sunt excelente întrucât există relaţii foarte bune de colaborare culturale, militare şi economice.
Scopul activităţii Excelenţei Sale în România este acela de a întări şi a extinde această colaborare precum şi identificarea unor noi domenii de cooperare. Pentru că în România există o puternică comunitate israeliană, acesta şi-a manifestat dorinţa de a crea punţi de legătură între generaţiile tinere din cele două ţări, iar în acest sens a menţionat faptul că în cursul lunii martie, o importantă universitate din Israel împreună cu Institutul Cultural Român din Tel Aviv va organiza un simpozion şi o expoziţie comună a tinerilor artişti români şi israelieni.
După această întâlnire, prefectul Radu Giurcă a vizitat cele două expoziţii şi a participat la lucrările simpozionului.”
Scurtă discuţie exclusivă cu Excelenţa Sa
Când a ieşit de la discuţie – care a durat peste 45 de minute -, ambasadorul Dan Ben Eliezer a dat mâna protocolar cu prefectul Radu Giurcă (foto) şi a avut amabilitatea de a răspunde în exclusivitate unor scurte întrebări puse de redactorul ziarului online Sătmăreanul, după ce ne-a informat că nu are programată nici o conferinţă de presă. Răspunsurile, de mare clasă diplomatică, au fost formulate de Excelenţa Sa în timp ce se îndrepta spre intîlnirea pe care o avea programată cu primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes:
Redactor: – Excelenţă, care este opinia dumneavoastră în legătură cu faptul că autorităţile române au amânat atât de mult timp problema retrocedării imobilelor evreieşti din Satu Mare confiscate de regimul comunist ?
Excelenţa Sa, Dan Ben Eliezer: – Eu sunt destul de recent venit în România, de fapt pot să vă spun că aceasta este prima mea vizită oficială ca ambasador în afara Bucureştiului, astfel că nu am încă toate informaţiile necesare pentru a-mi fi format o opinie în legătură cu problema ridicată.
Redactor: – Dar veţi exprima o poziţie oficială după ce veţi obţine toate informaţiile pe care le veţi considera necesare ?
Excelenţa Sa, Dan Ben Eliezer: – Sunt convins că autorităţile româneşti vor acţiona în spiritul excelentei colaborări existente între statele noastre. Dealtfel, această foarte bună colaborare este unul dintre motivele pentru care am venit astăzi aici să particip la simpozionul pe care-l găzduieşte oraşul dumneavoastră.
Acesta a fost scurtul dialog purtat în limba engleză, fiind evident că Excelenţa Sa Dan Ben Eliezer nu doreşte să abordeze în nici un fel problema fostelor proprietăţi evreieşti din Satu Mare a căror restituire – în echivalent valoric sau în natură – face obiectul a zeci de dosare aflate de ani buni pe rolul instanţelor de judecată.
Tematică generoasă, spaţiu meschin
După ce a vizitat expoziţia cu fotografii din israel organizată la Muzeul de Artă, ambasadorul Israelului şi personalităţile care-l însoţeau au ajuns, cu o uşoară întârziere, la sediul filialei sătmărene a Universităţii “Vasile Goldiş” unde urma să aibă loc simpozionul dedicat memoriei evreilor sătmăreni dispăruţi din cauza Holocaustului. Sala în care s-au gândit (prost) organizatorii să se desfăşoare lucrările simpozionului – în cadrul căruia au fost programate comunicări ştiinţifice şi expuneri de opinii personale bine fundamentate despre istoria şi destinul evreilor din Satu Mare – era cu mult prea mică în raport cu numărul perosoanelor din auditoriu. Printre cele aproximativ 180-200 de persoane prezente au putut fi remarcaţi senatorul Valer Marian, preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad, prefectul Radu Giurcă, câţiva directori de instituţii deconcentrate, studenţi sătmăreni.
La început, au fost intonate imnurile României şi Israelului. Apoi personalităţile invitate la simpozion au prezentat lucrări despre istoria comunităţilor de evrei din nord-vestul României. Iată câteva dintre temele comunicărilor făcute cu acest prilej: „Consideraţii privind începuturile prezenţei evreieşti în antichitate în Transilvania şi Câmpia de Vest”, “Holocaustul evreilor din Transilvania de Sud intre anii 1940 – 1944”, „Corespondenţa lui Elie Wiesel cu românii maramureşeni înainte de 1989”, „1945, mai, 12. Poienile de sub Munte. Holocaustul de după holocaust”, “Situaţia comunităţilor evreieşti din Nord–Vestul Transilvaniei în perioada 1918 – 1948”, „Imaginea evreilor în conştiinţa maramureşenilor”, „Evreii din Satu Mare în documente istorice”, “Scriitorii evrei din Satu Mare în cultura română”, “Evreii sătmăreni în anul 2010”.
Tot în cadrul acestui simpozion a fost lansată cartea ”Evreii sătmăreni. Istorie şi destin”, scrisă de prof. dr. Ioan Cornean, istoric, împreună cu Lacrima Teocan.
În final a luat cuvântul ambasadorul Israelului, Excelenţa sa Dan Ben Eliezer, care a amintit faptul că este originar din România, mama sa fiind născută la Iaşi.