Simpozion dedicat Şcolii de Arte

Zilele Şcolii de Artă continuă! Astăzi a avut loc un simpozion cultural unde a fost prezentată activitatea instituţiei din municipiul Satu Mare până în prezent, la aniversarea a 105 ani de la înfiinţare. La simpozion au participat oameni de cultură, autorităţi locale, dar şi profesori de la Şcola de Arte.

Simpozionul s-a intitulat “Un prezent pe măsura unei bogate tradiţii” şi a avut loc la Centrul Multicultural Poesis. Surpriza simpozionului a venit din partea directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, care a declarat că de fapt Şcoala de Arte funcţionează de 107 ani şi nicidecum 105. Acesta a argumentat arătând două documente istorice: un certificat al primarului Augustin Ferenc Florentin care dateaza din 1923 şi unde este menţionat că activitatea Şcolii de Arte din municipiu a început în 1903 şi nu în 1905 cum se credea. De asemenea, Felician Pop a mai citat şi cartea lui Horea Gheorghiţă, unde se aminteşte de înfiinţarea Şcolii de arte în 1903.

Directorul Şcolii de Arte, Mircea Deac, a declarat că s-a bazat pe documentele existente la şcoală, care atestă că unitatea şcolară a fost înfiinţată în 1905. Acesta a continuat spunând că nu este nici o problemă dacă se împlinesc 107 ani, dorind ca şi la 200 de ani să se întâlnească în aceeaşi formulă cu colectivul prezent.

La eveniment au mai participat şi au luat cuvântul: vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Liceului de Artă, Marcel Sabo, directorul Direcţiei pentru Cultură, George Vulturescu, şi directorul Casei de Cultură din Negreşti Oaş, Natalia Lazăr.

Simpozionul de astăzi a fost dedicat celor aproximativ 30 de profesori de la Şcoala de Arte din municipiu, omagiu pentru activitatea depusă până în prezent. De-a lungul anilor au fost înfiinţate noi clase, iar în momentul de faţă un număr de 700 de elevi urmează cursurile pe diferite domenii la acestă instituţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.