România îngropată în datorii

Datoria externă a României a ajuns în luna septembrie la suma de 17,7 mld de euro. Comparativ cu nivelul de anul trecut acestă datorie a crescut cu aproximativ 5 mld de euro. Acestă creştere semnificativă vine pe fondul împrumuturilor de la creditorii internaţionali.
În trimestrul al treilea s-a văzut în datoria externă a cincea tranşă din împrumutul de la FMI de circa 900 mil. euro, care a intrat la rezerva BNR în iulie, precum şi suma de 1,5 mld. euro, virată de Comisia Europeană pentru Finanţe.
În acelaşi timp îndatorarea sectorului bancar pe pieţele externe a fost în scădere cu 1 mld. euro pentru că populaţia şi firmele şi-au majorat investiţiile directe şi cele de portofoliu în străinătate în primele nouă luni din acest an, în special participaţiile la capital şi portofoliile de acţiuni, dar au retras din depozite şi numerar, potrivit BNR. Depozitele şi numerarul deţinute de rezidenţi în străinătate însumau în septem brie 3,2 mld. euro, în scădere cu 12% faţă de finele anului trecut. Populaţia şi firmele aveau de recuperat din străinătate împrumuturi de 7,3 mld. euro în septembrie, în creştere cu 18,4%. Valoarea investiţiilor directe ale nerezidenţilor în străinătate era în septembrie de 1,1 mld. euro, în creştere cu aproape 15%. Investiţiile de portofoliu realizate de populaţie şi firme în străinătate au avansat în primele nouă luni cu 16%, la 1,4 mld. euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.